Göttingenská miniprasátka můžete chovat i v paneláku

Čerstvě narozená göttingenská miniprasátka
 

Jsou chytřejší než psi, učenlivá a čistotná. Můžete je chovat nejen ve chlévě, ale i doma. O tom, jakou mají povahu a čím je nejlépe krmit, jsme si povídali s chovatelkou Miloslavou Hakenovou.

Proč jste se rozhodla chovat miniprasátka?

Náš chov začal náhodně. Kamarád našeho syna provozuje ZOOPark ve Stěžerech. Při jedné návštěvě tam naše vnoučátka objevila miniprasátka. Dětem se velmi líbila, tak náš syn koupil základní stádo, dvě sviňky a kanečka. Máme je už tři roky.

Jakou mají povahu?

Hravost a čilost prasátek nás okouzlila. Na zahradě byli hned páni. Byla stále spolu a byl opravdu zážitek je pozorovat.  Brzy se k nám naučili takzvaně „na prasátka“ chodit děti ale i dospěláci z celého širokého okolí. Jsou krotká a děti je s nadšením krmí z ruky.  

Čím je vhodné je krmit?

Pro pamlsek udělají snad všechno, milují dětské piškoty, řepu, brambory, mrkev, jedí všechno co pejskové a kočičky, ale nejzdravější je pro ně čerstvě nasekaná tráva a dobré seno. To by mělo být jejich hlavní stravou. Můžou však dostat i trochu jádra či šrotu, ale rozumně, neboť by po jádru tloustla a na to nemají geneticky stavěnou kostru. Prověsil by se jim hřbet a tahali by bříško po zemi.

Hodí se jejich chov i do paneláku?

Všechna selátka, která jsme za tři roky odchovali, se nám podařilo prodat jako domácí gaučové mazlíky. S některými novými majiteli našich čuníků jsme stále v úzkém spojení.  Všichni ti, kteří mají od nás čuníky, si chov domácího prasátka moc pochvalují a nemohou si vynachválit, jak jsou prasátka poslušná a čistotná. Naše prasátka jsou v chlévě a mají stále otevřeno na zahrádku. Takže mají velkou volnost. Ale je možné je chovat i doma.

Na jaké nemoci jsou náchylní? Proti čemu se musí očkovat?

Potřeby chodí dělat ven a udržují si pěkně čisto v chlévě, jeto velice skromné a učenlivé zvířátko pro chov doma. Zatím jsme nepotřebovali žádného veterináře ani očkování jako u některých jiných domácích zvířat.

Majitelka má na prodej další miniprasátka. Odběr v druhém srpnovém týdnu. Cena za jedno je 600 Kč. Kontakt: 732 935 566.

Klíčová slova: