Vše, co byste měli vědět o adopci zvířat

Mike je milý roční kocourek, který zatím na svůj domov čeká
 

Rozhodli jste vzít si pejska, kočičku či jiné zvíře z útulku? Pak byste se měli připravit nejen na příchod nového člena rodiny, ale i na povinnosti z adopce vyplývající.

Každý útulek má svá pravidla pro osvojení, nicméně obecně platí, že útulek rozhoduje o tom, zda vám zvíře svěří do péče. Může vás kontrolovat, jestli se o zvíře dobře staráte, v případě, že tomu tak není, má právo vám ho odebrat. Zvířata zpravidla útulky vydávají pouze občanům s trvalým pobytem v ČR.

Při přebírání zvířátka podepíšete předávací protokol, kde uvedete jméno, příjmení, svoji adresu a telefon. Nový majitel musí být zletilý, vždy při předání zvířátka přítomen. Na kočky či jiná menší zvířátka musíte mít vlastní přepravku.

Některé útulky vyžadují adopční poplatek (například za kastrovanou kočku či kocourka to může být 1000 Kč). Musíte se také zavázat, že se budete o zvíře řádně starat, zamezíte jeho útěku, strádání, týrání, zajistíte mu pravidelnou veterinární péči. Dále musíte do několika dní útulek telefonicky informovat, že je vše v pořádku.

V případě, že se nemůžete o zvíře nadále starat, můžete jej vrátit zpět do útulku.

Zvíře dostanete z útulku odčervené, odblešené, očkované a s veterinární prohlídkou.

Klíčová slova: