Středočeský kraj dostane zhruba 80 milionů korun na sociální služby

Středočeský kraj
 

Česká vláda schválila na návrh ministerstva práce a sociálních věcí na dofinancování sociálních služeb v letošním roce částkou 720 milionů korun.

Vláda tento návrh schválila  v noci z 8. na 9. července. Středočeský kraj by z celkové sumy měl získat zhruba 80 milionů korun. „Středočeský kraj toto rozhodnutí, které bude mít pozitivní dopad na uživatele a poskytovatele sociální péče, jednoznačně přivítal. Jsme rádi, že vláda vyslyšela naše požadavky, neboť vycházely z aktuálního stavu financování sociálních služeb v krajích,“ řekl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Podle radní pro sociální věci a senátorky Emilie Třískové (ČSSD) Středočeský kraj obdržel oproti loňskému roku na financování sociálních služeb o 57,1 milionu korun méně. Hrozilo díky tomu, že se poskytovatelé služeb dostanou do vážných finančních problémů, které by museli řešit na úkor svých klientů. „Rozhodnutí vlády je proto pro nás velmi dobrou zprávou i ulehčením,“ konstatovala Třísková.

Kraj podle radní Třískové upozorňoval na podfinancování sociálních služeb již delší dobu. „Dochází k němu především vlivem zhoršujících se demografických ukazatelů a nutného navyšování odborného personálu starajícího se o klienty, kteří vyžadují vysoce odbornou a nepřetržitou péči,“ vysvětlila. Navíc je také potřeba při proplácení speciální péče zohlednit skutečnost, že v minulých letech došlo k nárůstu nákladů, a to z důvodu změn daňového zatížení a nárůstu cen energií. Všechny tyto výdaje tak musí sanovat samotní poskytovatelé, kraje i obce, ale částečně i klienti sociálních služeb.

Klíčová slova: