Benešovská nemocnice nabádá k včasné léčbě osteoporózy

 

V nejnovějším zpravodaji benešovské nemocnice informuje Jana Helm Musilová o rizikách tzv. řídnutí kostí. Pro vyšetření je možné se objednat na denzitometrické pracoviště.

Osteoporózou onemocní necelých osm procent populace. Nejčastěji se objevuje u žen po přechodu, podle statistik až u každé třetí ženy nad padesát let věku.

Dochází k úbytku kostní hmoty a narušení její struktury. Tím jsou kosti náchylnější ke zlomeninám, zejména v případě zanedbání léčby této nemoci.

MUDr. Jan Barták se v Nemocnici Rudolfa a Stefanie zabývá diagnostikou osteoporózy. Upozorňuje, že může dojít k vážným komplikacím, kdy se po zlomenině a následném upoutání na lůžko přidá například zápal plic. Vzhledem k tomu, že nemoc ohrožuje zejména starší lidi, je riziko dalších onemocnění vysoké.

K rizikovým faktorům patří nedostatek vápníku a vitamínu D v jídle, málo pohybu, podvýživa či nadváha. Při podezření byste se měli obrátit na svého praktického lékaře, který doporučí odborné vyšetření.

Často se tato nemoc dlouho neprojevuje, zůstává bez příznaků. V pozdější stádiu se začne objevovat bolest v zádech a snadno způsobené zlomeniny. Ani tehdy ještě nemusíme jednoznačně vědět, že jsme touto nemocí postiženi. Dále dochází k borcení obratlů, snižování výšky a ohýbání postavy.

Pro diagnostiku osteoporózy se používá denzitometrické vyšetření. „Denzitometrie je zobrazovací a měřící metoda určená ke stanovení hustoty kostní tkáně a určení množství minerálů v kostech.  Vyšetření je zcela bezbolestné a zabere zhruba 15 minut. Z výsledků jsme schopni odhadnout, jaké je riziko osteoporotických zlomenin. Lidé, kteří jsou ve věku, kdy je možný výskyt osteoporózy a objevují se u nich i další rizika s onemocněním spojená, by mohli vyšetření podstupovat screeninkově. Pokud je při vyšetření nález normální, je doporučována kontrolní denzitometrie za 5 let. Pokud je nález pozitivní a prokáže řídnutí kostí, měl by se nechat pacient znovu vyšetřit za dva roky,“ popsal MUDr. Barták

Léčba osteoporózy se provádí pomocí léků a správnou životosprávou. Důležité je přiměřená zátěž kostního ústrojí a tělesná aktivita. Rovněž dostatečný příjem mléčných výrobků jako zdroje vápníku. Velmi důležitý je vitamín D, který získáváme pobytem na slunci a pojídáním rybího tuku, mléka a vajec.

 

Denzitometrické pracoviště Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s.
Máchova 400, 256 30 Benešov, Pavilon D, 2. Patro, tel.: 317 756 385 
Ordinační hodiny St 12:30 – 16:30 Čt 12:30 – 14:30 Pá 07:30 – 12:00
Nutné předchozí objednání. Vyšetření se provádí na doporučení lékaře.

 

Informační zpravodaj Nemocnice Rudolfa a Stefanie