Seznamte se. To je RINGET. Je v Čechách nový

 

Zastáváte-li názor, že tvrdý a násilný přístup ženám nesluší, naleznete pro ringet jistě pochopení. 
 

Jedná se o rychlý, kolektivní a hlavně bezkontaktní sport, který je určený především dívkám a ženám. Nejblíže má ringet k lednímu hokeji. Hraje se také na kluzištích, jeho cílem je dovést kotouč do stejně velké brankové konstrukce. Společné je i rozestavení, tedy brankář a pětice hráčů v poli. Hlavní rozdíl hledejte ve skutečnosti, že ringet se nehraje s pukem, ale s gumovým kroužkem (ringem), kterým se prostrkuje rovná hůl.

 

O ringetu jsem si povídal s Lenkou Kobylákovou, místopředsedkyní Českého svazu ringetu.

 

1) Když pomineme odlišný typ hole a kotouče, které další rozdíly mezi ledním hokejem a ringetem existují?

Těch odlišností je několik. Například, novinkou oproti hokeji je ještě jedna dvojice čar na ledě, a to mezi vhazovacími kruhy a brankovištěm. Ve vymezeném prostoru se mohou pohybovat pouze tři útočící, tři bránící hráči a brankář. Samotný gólman má o něco zvětšený prostor brankoviště, do kterého nesmí zasahovat žádný z hráčů po pět vteřin od dopadu ringu. Dále, v ringetu je například omezena délka útoku na třicet vteřin. Čas útoku se začíná měřit v okamžiku, kdy družstvo získá ring.

 

2) V Čechách sport teprve začíná. Kde proto sháníte výstroj?

Používáme výstroj typickou jak pro lední, tak i in-line hokej. Potíž zůstává s holemi, které se tu zatím opravdu sehnat nedají. Nebyly bychom však Češky, abychom si nenašly nějakou alternativu. Odňaly jsme proto čepele z hokejových holí a namísto nich nasadily ringetové bodce. Dostalo se nám ale i pomoci z Finska, odkud jsme darem obdrželi sadu asi 25 holí.

 

3) Ringet vznikl jako ryze ženský sport. Přesto, přivítáte mezi vámi i mužské zájemce?

My v Čechách se tomu vůbec nebráníme. Naopak. Přivítali jsme už mezi sebe i pár mladých kluků ve věku desíti, jedenácti let. Máme vizi, že v budoucnu bychom chtěli založit i ligu pro muže a juniory. Nicméně, ze zkušeností víme, že pánové o ringet zatím příliš nestojí. Přijde jim až moc změkčilý.

 

4) Poodhalte nám současnou situaci na české scéně.

Neustále se potýkáme s nedostatkem financí, který nás v rozvoji sportu limituje. To se promítá i od velikosti členské základny, která se počítá pouze na desítky. Nemůžeme tak uspořádat ani ligovou soutěž. Vystačit si musíme s turnaji, kterých se účastní všechny čtyři české kluby. Chceme však pořádat nábory ve školách, pro školáky připravovat miniturnaje, provádět další osvětu sportu.

 

5) Usilujete s Českým svazem ringetu o vstup do některé ze zastřešujících sportovních organizací?

Důvodem, proč se nám nedaří pod některou z organizací vstoupit, je nesplňování kladených podmínek. Neevidujeme například požadovaných 14 týmů, naše členská základna nedosahuje na minimální počet 500 evidovaných sportovců.

 

6) Tuzemskou scénu jsme už probrali. Jaká je naproti tomu situace v zahraničí?

Největší tradici má ringet v Kanadě. Evidují tu nejvíce hráčů na světě, okolo 50 000 členů. Nabídnout mohou i početně velmi zastoupené soutěže. V Kanadě dokonce naleznete i sportovní univerzitu, která je zaměřená na ringet. Je proto s podivem, že poslední mistrovství světa vyhrávají Finky, které ve hře s ringem přebírají vedoucí postavení. Z dalších zemí, ve kterých se s ringetem můžete setkat, jsou Spojené státy americké, Švédsko, Rusko, Francie a Slovensko.

 

7) Od pátku do neděle hostí pražská Ice Arena významný ringetový turnaj Czech Ringette Challenge Cup. Na co byste diváky do Letňan pozvala? 

Je to mezinárodně obsazený turnaj, proto kromě dvou domácích výběrů letos přijedou i Švédky, Slovenky a také Finky. Divákům se tím naskytne nejen příležitost spatřit zápasy ringetu na vysoké úrovni, ale udělat si i o sportu detailnější představu.  

 

8) Kde by se případný zájemce mohl nasbírat další informace o sportu i  náborech do vašich řad?

Mnoho informací nalezne na webových stránkách Českého svazu ringetu. Další odpovědi rádi podáme i prostřednictvím uveřejněných kontaktů. S aktuálními informacemi je možné se rovněž shledat i na facebookových stránkách organizace, kam přispíváme událostmi z turnajů, termíny pořádaných tréninků i novinkami ze zahraničí.

Klíčová slova: