„Agility je hlavně o radosti,“

 

říká desetiletá Anetka, která se tomuto psímu sportu věnuje dva a půl roku.  Ačkoliv se někomu může zdát, že dítě nemůže být psovodem a svého psa cvičit, opak je pravdou.

Anetko, jaké rasy a jak starý je tvůj pejsek?    

Můj pejsek Filípek je rasy yorkshirský teriér. V únoru mu byli tři roky.

Kdo tě k tomuto psímu sportu přivedl?                

 K agility mě přivedla moje dobrá kamarádka Sofie Sůrová, která se Agility věnuje hodně intenzivně. Má v tomto sportu už mnoho úspěchů.

Jak často a kde s pejskem trénuješ? 

Agility trénujeme jednou za 14 dní na cvičáku v Lysé nad Labem.  A pokud není možné se na cvičák dostavit, trénujeme na naší zahradě s vlastními překážkami.

Jaké kousky tvůj pejsek umí? 

Můj pes Filip umí agility cviky …skoč přes překážku, prolez tunelem, přejdi přes houpačku, přejdi přes Áčko a kladinu, skoč dálku - to znamená, že se dají 4 překážky k sobě.  A to nemluvím o tom, že když má pes skočit přes překážku, může udělat i různé triky, jako je například aut.

Můžeš prozradit vaše společné úspěchy?

 Jezdili jsme na závody a náš největší úspěch bylo 4. Místo. Ale mě nejde o to vyhrávat, ale užít si se psem spoustu zábavy. Proto jsem se prozatím vzdala závodů.

Poradíš ostatním, jak s agility začít?

 No je dobré začít s pejskem agility, když mu je tak půl roku a už trochu umí poslušnost. Hlavní je také vybrat dobré cvičiště, kde se pejsek cítí dobře a rozumí si s ostatními psy. K Agility výcviku je potřeba i hračka a pamlsky.

Děkuji za rozhovor a přeji oběma hodně společně zažité radosti

O agility: Je to psí sport, při kterém pes podle pokynů psovoda překonává sérii překážek. Agility však není jen o skákání přes překážky, ale hlavně o souznění člověka se psem a koordinaci. Tento sport je pro psy jedna z nejpřirozenějších aktivit – pes ve smečce společně se svým pánem spolupracuje při překonávání překážek v honbě za kořistí. Tou se v tomto případě stává pamlsek či hračka a pochvala na konci každého parkuru. Agility prospívá fyzické kondici psa i psovoda a velmi dobře upevňuje vztahy mezi psem a pánem. Kromě toho je každý trénink i závod výbornou příležitostí pro socializaci psa – jinými slovy pes se v tomto prostředí naučí stýkat s ostatními psy i lidmi, zvykne si na ně, ztratí strach a tím se eliminuje jeho agresivita z tohoto strachu plynoucí. Agility může dělat každý pes s průkazem původu i kříženci všech velikostí za předpokladu, že je zdravý a nemá nijak omezený pohyb. Než se ale psi dostanou na závody, musí se naučit všechny překážky překonávat bezpečně.  

Klíčová slova: