Přírodní nádrže mohou být nebezpečné

 

Rybník obklopený lesem – tak si v současném počasí představujeme ideální místo pro odpočinek. Pokud se však rozhodneme koupat ve volné přírodě mimo oficiální koupaliště, měli bychom si všimnout několika varování, která uvidíme na první pohled.

Patří k nim zápach, podivná barva vody a její zakalení, někdy dokonce olejové skvrny na hladině. Na dně může být vrstva bahna. Všechny tyto známky svědčí o silném znečištění a do takové vody bychom neměli vstupovat. Také není od věci povšimnout si okolí vodního zdroje, zda do vody nevtékají žádné podezřelé přítoky nejasného původu.

 

Kvetoucí voda

Teplota má výrazný vliv na přítomnost vodních organismů, kterým říkáme plankton. Při vyšších teplotách se víc množí, vyšší výskyt je i ve stojatých vodách - tedy v těch, které nemají žádný nebo jen malý odtok a přítok. Proudící říčky a potoky jsou vždy na přítomnost planktonu chudší.

Součástí planktonu jsou sinice a řasy. Ty se mohou hromadit, stoupat na hladinu a tvořit tzv. vodní květ. Říká se, že „voda kvete“. K této situaci dochází většinou koncem léta, kdy jsou vodní zdroje nejteplejší, tedy v srpnu a na začátku září. Ovšem vzhledem ke změněným klimatickým podmínkám a v případě velmi teplého počasí, jaké je v současné době, se mohou vyskytnout i dřív. Popsaným vodním biologickým procesům nelze zabránit žádnou větší péčí a v takové vodě hygienici vůbec nedoporučují koupání. Řešením je preference koupališť s upravenou vodou.

 

Co způsobují sinice

Zdravotní riziko této vody se zvyšuje s délkou pobytu. Pokud se v ní přece jen svlažíte, měli byste se co nejrychleji osprchovat čistou vodou. Dětem hrozí větší nebezpečí, protože si často při koupání „loknou“.

Kromě alergických reakcí jako jsou pupínky, zarudlé oči nebo rýma mohou být příčinou i závažnějších problémů. Mohou to být

lehčí akutní otravy; sinice totiž obsahují toxiny, které mohou být příčinou střevních obtíží, bolestí hlavy a nakonec i postižení jater.

 

Test pomocí PET láhve

Pokud chcete posoudit kvalitu vody, stačí do průhledné PET lahve nabrat vodu z vodní nádrže a nechat ji stát aspoň 20 minut. Pokud voda zůstane zakalená nebo zákal klesá ke dnu, jde s největší pravděpodobností o přítomnost řas. Utvoří-li se na hladině zelený kroužek z drobných krupiček, potvrzuje to přítomnost sinic.

Informace o kvalitě rekreačních vod v příslušné oblasti mají k dispozici okresní či městské hygienické stanice. Tam můžete zavolat a poradit se. V každém případě je dobré respektovat výstražné tabule se zákazem koup