Nový web pro čistou Sázavu

Úklid řeky Sázavy
 

Na adrese www.cistarekasazava.cz najdete vše o stejnojmenné akci, která probíhá každé jaro již deset let. Přes 200 kilometrů řeky Sázavy a jejích přítoků letos uklízelo 3 076 dobrovolníků, kteří sesbírali téměř 37 tun odpadků.

Projekt Čistá řeka Sázava má nové webové stránky www.cistarekasazava.cz . Organizátoři zdůrazňují, že Sázava je nejnavštěvovanější českou řekou a nejen proto si úklid zaslouží.

„Nová webová stránka je poděkováním tisícům dobrovolníků, kteří každoročně před turistickou sezonou vyrážejí k řece, aby její břehy zbavili odpadků. Mohou si jejím prostřednictvím třeba zavzpomínat, jak to při úklidu u vody vypadalo,“ řekla Bohunka Zemanová z Posázaví o.p.s.

Na webu najdou návštěvníci fotogalerie a videodokumenty z uplynulých ročníků. Pro zájemce jsou informace o možnostech aktivního zapojení. Patronkou projektu je Aneta Langerová, která nejen přikládá ruku k dílu při úklidu, ale natočila s dalšími hudebníky videoklip a pořádá koncert na podporu akce.

První ročník se konal v roce 2006 jako úklid břehu po povodni. Projekt následně inspiroval i další organizátory úklidových akcí po celé republice. Akci pořádá několik neziskových organizací na území dvou krajů Středočeského a Vysočiny.