Mazlíčkova poradna: Jak se může projevit separační úzkost u psa

 

Odborníci odpovídají na dotazy stran vašich domácích mazlíčků. Prvním tématem je závislý pejsek a jeho problémové chování.

Vzali jsme si z útulku čtyřletého německého ovčáka s PP. Pejsek byl jako štěně týraný. Je velice milý, mazlivý, poslušný, ale máme dva výchovné problémy. Když není nikdo doma, likviduje svůj pelech, ale i nábytek. Když ho necháme na zahradě, rozkouše zase zahradní nábytek a kde co najde. Je závislý na svém pánovi a agresivní vůči ostatním psům. Je možné s tím něco udělat? Je šance ho toto nevhodné chování odnaučit? Na koho se případně můžeme obrátit. Děkuji. Zuzana V.

Pejsek nejspíše trpí separační úzkostí. Aby byl v klidu, se nejlépe učí pomalu, je to běh na dlouhou trať ale zabírá. Začíná se pouhou chůzí ke dveřím nebo obléknutí si bundy a bot, pes při tom musí být v klidu, třeba na místě. Pokud toto zvládá naprosto v klidu (páníček se oblékne u vchodových dveří), přejde se k tomu, že se oblékne, otevře dveře, zavře a vrátí se do bytu. Když toto bude zvládat dobře, páníček dojde až za dveře, postupuje se vždy až potom, co danou situaci pes doma zvládá s naprostým klidem, pokud při některém kroku začne opět reagovat, je třeba se vrátit o krok nebo i o více. Postupně se prodlužuje.

O převýchově psů si můžete přečíst zde.

Co se týká agrese k jiným pejskům, může to být způsobeno více faktory. Někteří pejsci útočí ze strachu, někdo má přehnaný pud bránit svou smečku, někteří si potřebují dokazovat svou dominanci. Začala bych odhalením příčiny proč je pes agresivní vůči ostatním. Pes musí hlavně chápat, že páníček je vůdce smečky a veškeré situace vyřeší za psa. Když to pes pochopí, bude v klidu, protože se jakoby nemusí o nic starat a řešit žádné situace po svém. Jak s agresí tak separační úzkostí, doporučuji paní Mishu Pfeifer.

Na dotaz odpovídala Ing. Lucie Janešová

Klíčová slova:
pes