Příběh maminky Andrey: Nemohla otěhotnět, dnes má tři děti

Splněný sen. Andrea si po letech čekání užívá hned mateřství trojnásobně.
 

Bylo jí třicet tři let, když zjistila, že stát se matkou nebude v jejím případě úplně lehké. Po letech trápení však její příběh nabral úplně jiný směr.

V kristových letech už nechtěla Andrea s přítelem Jakubem nechat nic náhodě, a tak po roce marného snažení o mimi, navštívili kliniku reprodukované asistence. Následoval kolotoč vyšetření, aby se nakonec zjistilo, že Andrea s Kubou jsou naprosto v pořádku. Příčina neplodnosti tedy nebyla známa. Rozhodli se však pro IVF (proces, kdy se vajíčko oplodňuje spermií ve zkumavce).

Bude to jedináček

První pokus umělého oplodnění se zdařil a Andrea s Jakubem se stali rodiči. Narodila jsem jim zdravá dcera Berenika. „Samozřejmě jsem byla šťastná, ale neměla jsem ale pocit, že jsme úplně kompletní rodina, chtěla jsem ještě jedno dítě,“ říká dnes trojnásobná máma Andrea. Jenže opět nastal problém s početím. O druhé dítě se pokoušeli přirozenou cestou čtyři roky. „Tak jsme opět po letech zkusili IVF -  ze zamražených ebryí, které zbyly z prvního IVF, ale bez úspěchu. Začal  opět  koloběh  s pícháním  hormonů a odběrem  vajíček. Podařilo se a já  byla  zase těhotná  a šťastná. Radost však v šestém týdnu vystřídal  smutek. Další  možný  a poslední pojišťovnou  hrazený  pokus byl možný  nejdříve  za 3 měsíce. Opět  píchání  hormonů. Byla jsem  natěšená, že  se  snad  dočkáme  vytouženého  miminka.  Večer jsem si píchla injekci na uvolnění  vajíček, která  měla  být  ráno  odebrána.  Odvezli mě  na sál  a než stihla anestezioložka  píchnout  narkózu, tak pan docent  celou  akci  ukončil, protože  na ultrazvukovém  vyšetření  nebyla  žádná  vajíčka  vidět.  Uvolnila  se předčasně  v noci a nebylo  co z vaječníků  odebírat. Veškeré  naděje na mimčo  byly pryč.  Absolutní  pocit  bezmoci a milion slz v očích.  Pan docent  říkal, ať  nepropadáme panice  a ještě  se pokusíme o miminko  přirozenou  cestou, že vajíčka  jsou  zatím na cestě ve vejcovodech a je šance na úspěch.  Myšlenky na sex  nebyly, ale  za pokus to stálo,“ vypráví Andrea.

Překvapení jménem Mia a Ella

A vyšlo to. Těhotenský  test  byl  pozitivní.  Za devět měsíců  se po dlouhých  peripetiích  Andree a Jakubovi narodila  druhá  dcera Mia. Andrea byla šťastná a další dítě neplánovala. Když  byl  jejich druhé dcerce  rok, zjistila, že  je  opět  těhotná.  Miminko  bylo  neplánované a přirozenou  cestou, bez podpory hormonů. „V hlavě se nám rodily  různé  myšlenky  i ta na umělé  přerušení, ale nakonec  jsme se rozhodli si miminko nechat. Dneska  máme třetí dceru a jsme  za ní šťastný,“ říká Andrea, která v prosinci oslaví čtyřicáté první narozeniny a její nejmladší dcerka rok.

Začít dřív

Na otázku, co by poradila ženám v podobné situaci, Andrea říká: „Pokud je žena v pořádku, ale i když nějaký zdravotní problém je, určitě  hraje velkou roli psychika.  I když  si myslíme, že  na danou  věc nemyslíme, tak to někde tam vzadu v hlavě je a ten nejspíš  nechce povolit našemu  tělu otěhotnět. Ale také vím, že  příště  bych to ale začala  řešit  dřív.“

Radosti a starosti

Péče o tři malé děti je jistě pořádný záběr. Nicméně Andrea na to není sama: „Pomáhá mi samozřejmě partner, co nestihnu já, vyřídí on. Je skvělý táta, holkám se maximálně věnuje, je v něm kus dítěte a dokáže si s nimi hrát celé dny, nejstarší vozí ji ráno do školky, když je potřeba zvládne se postarat o všechny tři. A jak vidí početnou rodinu Andrea do budoucna? „Zatím je to spousta starostí, které  samozřejmě budu mít celý  život jako máma, ale tak za dva tři roky  bude  u nás  strašná  sranda a rozhodně  u nás  nebude  nikdy  nuda. Možná se nám podaří se z paneláku přestěhovat do rodinného domu. Ale to se všechno uvidí. Každopádně jsme velká šťastná rodina a já věřím, že to tak i zůstane.

Klíčová slova: