Pro a proti plavání s miminkem. Jak to vidí maminky?

Jestli se stane z vašeho miminka "plaváček" či nikoli mnohdy neovlivníte
 

Kurzy plavání kojenců je v současné době populární. V čem je prospěšné, co není úplně ideální a jaké zkušenosti mají maminky?

V kurzech by se mělo miminko naučit především nebát se vody, splývat a tím se připravit na pozdější výuku samotného plavání. Děti, které úspěšně absolvují kurz plavání se pak dříve – zpravidla kolem čtyř pěti let – naučí plavat.

Zkušenosti maminek

Hanka absolvovala kurz plavání se svými dvěma dětmi v Berouně a s výsledkem je spokojená. Její obě děti se přestaly bát vody, naučily se splývat. Podobnou zkušenost má i Markéta, která vypráví o tom, jak její ani ne dvouletá dcerka chtěla po absolvování kurzu skákat do každé vody včetně dětského bazénku. Obě se shodují v tom, že dětem plavání jen prospělo, ve vodě se vyřádily a dnes, kdyý už jsou v mladším školním roku, umí plavat. "Měli jsme skvělé lektorky. Chlor dětem vůbec nevadil, ale možná je to individuální," říká nakonec Hanka.

Opačnou zkušenost s plaváním miminka má maminka Nina. „První dvě hodiny kurzu s Matějem proběhly vcelku v pohodě, měla jsem radost, že nám to jde. Ale pak nastal zlom a Matěj celou hodinu probrečel. Na radu paní lektorky jsme to ještě vyzkoušeli, ale pak jsem to vzdala, protože nemělo smysl, aby vždy celou hodinu probrečel i když jsem zkoušela všechny možné uklidňovací metody,“ vypráví svoji zkušenost maminka Nina, která zvolila bazén s mořskou vodou, který je například v Praze - Klánovicích. Každé dítě je jiné a na vodu reagují různě, někdy je proto vhodnější tuto aktivitu nechat na pozdější věk.

V čem je plavání prospěšné

  • posiluje se imunitní systém, děti se otužují
  • pomáhá k odstranění a prevenci vad držení těla
  • zlepšuje trávení
  • příznivě ovlivňuje srdeční a cévní systém
  • prohlubuje spánek a posiluje chuť k jídlu

Jaká rizika přináší

  • z chlorované vody se uvolňují škodlivé sloučeniny chloru – chloraminy, které dráždí sliznice, pokožku a dýchací cesty a můžou být spouštěčem astmatu (existují však bazény pro děti, kde chlorovanou vodu nepoužívají)
  • z bazénu si můžete odnést plísně, molusky nebo bradavice
  • děti, které plavou jsou náchylnější k nemocím dýchacích cest

 

Klíčová slova: