Ježek jako domácí mazlíček

Ježka bělobřichého přes jeho plachost ochočíte
 

V poslední době se do obliby českých chovatelů i díky poměrné nenáročnosti dostal ježek bělobřichý. Jaké je povahy a za jakých podmínek mu s námi bude dobře?

Ježek bělobřichý je zvíře terarijní, samotářské povahy a noční živočich. V genech má také jistou plachost, avšak ochočit jej možné je – nechá se chovat v ruce, bez toho, že by kousal nebo ohrožoval bodlinami. Jelikož se jedná o noční zvíře, které chce mít přes den klid, není to vhodné zvířátko k malým dětem. Vlivem stresu plynoucího z toho, že by je dítě chtělo neustále brát do rukou, by mohl ježek i uhynout.

Kde ho ubytovat

Rozhodnete-li se pro chov ježka bělobřichého jako ubikaci zvolte buď terárium, akvárium či plastový box na králíky. Ubikace by měla být dobře větratelná a prostorná. Čím bude mít zvíře větší prostor, bude spokojenější a také tím částečně předejdete jeho obezitě. Jako podklad jsou vhodné hobliny, které měňte jednou do týdne. Do ubikace mu dejte i domeček – můžete jej udělat z krabice nebo pořiďte dřevěný, běžně sehnatelný v chovatelských potřebách.

Čím ho krmit

Ježek bělobřichý patří mezi hmyzožravce. Jako potravu mu tedy předkládejte jakýkoli krmný hmyz  - například cvrčky, sarančata či červy. Dále jej můžete krmit kočičími granulemi a  konzervami, popřípadě libovým mletým masem. Pro zpestření jídelníčku mu můžete dát čas od času i ovoce. Pozor dávejte na překrmování – ježci mají v zajetí velký sklon k obezitě.

Ze života ježka bělobřichého

Jeho původní domovinou jsou africké savany

V dospělosti dosahuje délky kolem dvaceti centimetrů a váží až 700 g

Ve volné přírodě se dožívá 2 až 3 let, v domácích chovech až 8 let

 

Klíčová slova: