Jak se nechat vyšetřit na rakovinu kůže

Karcinom kůže může způsobit i častý pobyt na slunci
 

V těchto dnech se vystavujeme intenzivnímu slunečnímu záření, které může způsobit rakovinu kůže. Vyšetření na přítomnost této nemoci se provádí digitálním dermatoskopem. 

Vyšetření pigmentových projevů a nádorů hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění se provádí na specializovaném pracovišti videomikroskopem s počítačovou analýzou obrazu.  Kamerou je za pomoci vláknové techniky nasnímán obraz kožních projevů. Zvětšení je až 50násobné, obraz i zápis se sledují na monitoru a uchovává se digitální záznam. V časové posloupnosti je možné porovnat vývoj pigmentových névů a maligního melanomu, ale i dalších tumorů.

Výkon musí doporučit ošetřující lékař podle zjištěného nálezu a v takovém případě jej platí zdravotní pojišťovna. Pokud byste si chtěli nechat provést vyšetření preventivně pouze z vlastní vůle, musíte si jej uhradit. Obvyklá cena za vyšetření jednoho znaménka je 200-400 Kč a za každé další zhruba 50 Kč. Všeobecná zdravotní pojišťovna poskytuje jako prevenci melanomu svým klientům příspěvek na vyšetření digitálním dermatoskopem až do výše 500 Kč.

Mezi lety 2013 a 2014  vzrostly náklady VZP na léčbu klientů se zhoubným melanomem o více než 60 %. Pacientů s tímto typem rakoviny kůže přitom za stejnou dobu přibyla jen necelá 3 %. Nárůst nákladů léčby ze 138 na 222 milionů korun vnikl používáním nových moderních léků, které prodlužují celkové přežití nemocných. 

Diagnózu melanom vykázali v loňském roce lékaři Všeobecné zdravotní pojišťovně celkem u více než 14 tisíc pacientů. 

Klíčová slova: