Kriminalisté na Benešovsku řešili desítky úvěrových podvodů

Nedostatek financí si zaměstnanci úvěrových firem řešili podvody
 

Pokud se rozhodnete využít k úvěru některou z nebankovních společností, dobře si o ní prověřte informace. Při splácení důsledně vyžadujte, aby vám obchodní zástupce částku potvrdil na kartě splátek. Zjišťujte, zda na vaše jméno nebyla podvodně uzavřena smlouva na další úvěr.   

Hned tři ženy z Benešovska, které byly zaměstnány u úvěrových firem, zneužívaly osobní údaje klientů a podvodně uzavíraly fiktivní smlouvy. Někdy své klienty přesvědčily, aby si půjčili další finanční obnos, který použily samy pro sebe. Klientům slíbily, že peníze budou postupně splácet, protože samy si jako zaměstnankyně půjčku vzít nemohly. Způsobily tak obrovské dluhy. Byly obviněny ze spáchání trestných činů zpronevěra, podvod a poškození cizích práv. Způsobené škody jde do statisíců a hrozí jim několikaleté tresty za mřížemi. Vyšetřovány jsou zatím na svobodě.

Nic netušící klient skončil v exekuci

Jedna z pachatelek si ponechávala část peněžních splátek od klientů pro svoji osobní potřebu a byla odhalena již při interním auditu. Firma ji vyzvala, aby chybějící peníze vrátila a musela podepsat směnku a sehnat si ručitele. Toho také získala podvodem, svému známému dala pod záminkou přefinancování hypotéky podepsat částečně vyplněnou směnku.  Nevědomě tak ručil na její směnku vlastní nemovitostí. Protože žena dluh nesplácela, vymáhala společnost peníze na něm a byla mu nařízena exekuce na plat.  

Policie nabádá k ostražitosti

"S podobnými případy se policie bohužel občas setkává. Také proto upozorňuje všechny potencionální zájemce o sjednání úvěru, aby si před uzavřením smlouvy zjistili dostatečné informace k té které společnosti a při hrazení jednotlivých splátek důsledně dbali na to, aby jim obchodní zástupce částku potvrdil na kartě splátek. Není také od věci společnost po nějaké době kontaktovat a ověřit si stav smlouvy, popřípadě si zjistit, zda na jejich jméno nebyla bez jejich vědomí uzavřena smlouva další," sdělila tisková mluvčí Policie ČR v Benešově Eva Stulíková.

Tisková zpráva Policie ČR Územního odboru Benešov

Klíčová slova: