Co dělat, když vašeho čtyřnohého miláčka píchne vosa či včela?

Zvlášť pro mláďata a malá plemena může bodnutí představovat jisté nebezpečí
 

I pro psa či kočku může bodnutí hmyzem být nebezpečné. Jak se projeví alergická reakce, jak poskytnout první pomoc a kdy je nutné vyhledat veterináře?

„U některého zvířete ani nemusíte zaznamenat, že se něco stalo, některé může mít na bodnutí hmyzem silnou alergickou reakci,“ říká MVDr. Veronika Grollová.

Bodnutí je dobré předejít

Prevence je vždy nejlepší. Hlídat byste měli především mláďata, která jsou zvídavá a ke všemu čichají. I pro malá plemena psů může znamenat jisté nebezpečí, jelikož dávka jedu je vzhledem k jejich velikosti vysoká. A proto pokud je to jen trochu možné zamezte zvířatům styk s nízkými rostlinami, jako jsou letničky, bylinky, dávejte pozor na spadané ovoce a odpadkové koše u obchodů.

Příznaky

Pes si místo, kam dostal žihadlo, otírá, kňučí a frká, snaží se místo lízat a kousat. Někdy se jen ošívá po postiženém místě. Lehčí formou alergické reakce je, když postižené místo zčervená a nateče. Silnou alergii poznáte podle toho, že zvíře začne těžce dýchat, může zvracet, chovat se zmateně, je malátné.

Kdy k veterináři

„Vždy byste měli navštívit veterináře při píchnutí v dutině ústní, při příznacích malátnosti, zvracení, výrazné bolestivosti nebo potížích s dechem,“ říká MVDr. Veronika Grollová.  

První pomoc

  • Pokud zvíře bodla včela, odstraňte žihadlo
  • Postižené místo potřete octem nebo speciálním gelem
  • Otok zchlaďte – například sáčkem s ledem
  • Kontaktujte veterináře – ihned byste jej měli navštívit v případě, že bodnutí proběhlo v dutině ústní a také, když je otok větší než 5 cm, zvíře zvrací, má průjem nebo dokonce ztratí vědomí


 

Klíčová slova:
pes