Co v horkém počasí (ne)jíst

V letním vedru osvěží
 

V létě, a v současných vedrech ještě víc, buďme s výběrem pokrmů maximálně opatrní. Co rozhodně ne? Ani salát s majonézou, ani švestky rostoucí u silnice.

 

V tomto období si všímáme lhůt doporučené spotřeby u všech potravinových výrobků. Při nákupech rozhodně vynecháme majonézové chlebíčky a různé typy stánkového občerstvení, jako párky v rohlíku a bagety s něčím, „napatlané“ zákusky a podobně.

Ohlídejte si hygienu

Pokud přece jen na cestách sem tam něco koupíte u prodejců zaměřujících se na „rychlé občerstvení“, všímejte si hygienické úrovně tohoto prodeje – skladování v chladu, balení apod. I při posezení ve venkovských hospůdkách, kde se určitě zastavíte při pěších túrách nebo cyklovýletech, se vyplatí všimnout si kvality mytí půllitrů a sklenic na limonádu.

Ovoce kolem silnic ne

Na ovoce kolem komunikací také raději zapomeňte, i když jablíčka budou za chvíli vypadat lákavě (nebo spíš nebudou, je moc sucho). Většina komunikací je v zimě udržovaná chemickým posypem, z něhož se všechny použité látky dostávají do půdy právě tak jako hnojiva a ochranné postřiky. Emise ze spalovacích motorů jsou „lahůdkou“ navíc.

Čím se osvěžit v létě?

Ovoce a zelenina, které obsahují hodně vody a dají se oloupat – a to platí ve zvýšené míře při stravování v cizině – je to nejlepší, čím se svému organismu zavděčíte. Na odbyt v tomto klimatu jdou samozřejmě nejlíp melouny, okurky salátovky, rajčata nebo hroznové víno (pečlivě vše omyjte).

Inspirace na letní oběd: Okurkový krém k bramborám

Oloupané okurky podélně rozkrojte a lžičkou vydlabejte semena. Potom je nastrouhejte na jemném struhadle, slijte z nich tekutinu, osolte a nechte asi 10 minut stát. Libovolný krémový sýr typu žervé (aspoň dva nebo tři, podle počtu okurek a strávníků) rozmíchejte s promačkaným česnekem. Připravené okurky ještě trochu vymačkejte a odstraňte vodu, přidejte trochu oleje a sýr. Míchejte nebo šlehejte do doby, než vznikne hladký krém. Ochuťte pepřem a případně, pokud to máte rádi, některou oblíbenou ostřejší omáčkou. Krém se výborně hodí k bramborám na loupačku a můžete jej podávat studený, takže máte připravený zdravý a lehký letní oběd pro horký den. Dobrou chuť!

 

 

 

Klíčová slova: