Může se to stát i na velbloudovi

Na lodi, pokud je vám nevolno, se dívejte na obzor
 

Mořská nemoc je pro nás suchozemce obávaná komplikace dovolené, kdy toužíme po cestě lodí třeba za delfíny. Kinetóza neboli nemoc z pohybu se týká především děti, ale často i dospělých. Nejen na lodi na moři (na Vltavě výjimečně ☺), ale třeba v autě, v nevětraném autobusu, na kolotoči nebo dokonce při oblíbené atrakci na zahraniční dovolené – při jízdě na velbloudovi.

Příčina nepříjemností

Cestovní nevolnosti tohoto typu (kinetóza) vznikají při pohybu našeho dopravního prostředku v případech, že se dočasně poruší spojení mezi vjemy oka a vnitřního ucha – mezi tím, co vidí oči a tím, co vnímá naše ústrojí pro rovnováhu ve vnitřním uchu; oči nám hlásí, že okolní svět je v klidu, ale centrum v uchu signalizuje pohyb. Centrální nervová soustava je zmatená, dochází k podráždění vegetativního nervstva a postižený jedinec cítí nevolnost a obvykle se mu chce zvracet.

Všímejte si už prvních příznaků

Pokud patříte mezi háklivé na tyto potíže, nepodceňujte první příznaky – zrychlený dech, pocení, pocity na omdlení, zívání, závrať nebo zvýšenou citlivost na pachy, bolest hlavy nebo břicha.

První pomoc

Pokuste se odvést pozornost od popsaných varovných signálů, povídejte si se spolusedícím, běžte – pokud je to možné – na čerstvý vzduch, nebo naopak příliš nehýbejte hlavou a zkuste usnout. V dopravním prostředku je lepší sedět vpředu, na vyhlídkové lodi spíš vzadu a uprostřed.

Připravte se včas

Vhodné přípravky k potlačení potíží vám poradí v lékárně, jsou volně prodejné. Počítejte s tím, že některé z nich navozují ospalost. Někomu mohou pomoci i homeopatika.

Cestovní režim

Půlhodinu před cestou si dejte lehkou svačinku.

Pijte každou hodinu trochu vody, proti žaludeční nevolnosti pomáhá studená coca-cola po lžičkách.

Během cestování v autě seďte na předním sedadle, dívejte se přímo před sebe, nečtěte. Dělejte podle potřeby přestávky, projděte se, vydýchejte se nebo si zacvičte.

Z lodi nevystoupíte, ale na větší můžete vyjít na palubu na čerstvý vzduch. Dívejte se vpřed na obzor.

Proti cestovní nevolnosti pomáhá žvýkání zázvoru, zkusit můžete zázvorový čaj nebo zázvorové sušenky.