Proč se jinak čistotná kočka občas vyčůrá tam, kam nemá?

Důvodů, proč jinak čistotná kočka vykoná potřebu jinde než má, může být hned několik
 

Máme kocourka kastrovaného, milého a vcelku hodného. Až na jednu věc. Čas od času se mi vyčůrá v posteli na deku. Proč to dělá?

Také to znáte a stále nemůžete najít příčinu toho, proč to vaše milé zvířátko dělá, když podle vás k tomu nemá nejmenší důvod? Rádi byste ji odhalili, abyste mohli těmto nepříjemnostem zamezit? Možná vám dokáže odpovědět odborník na tyto a další problémy s mazlíčky MVDr. Hana Žertová.

Obyčejná lenost či stres z jiné kočky

Kočka, která je zvyklá chodit ven – zde může být důvod zcela prozaický - možná venku prší a kočce se nechce hrabat v mokré hlíně. Nebo je venku nějaká nová kočka, která všechny kolem terorizuje a čičina nemá klid na vyčůrání do záhonku, jak je zvyklá. Takže jako první opatření bych doporučila zřídit doma jeden až dva záchodky s hrudkujícím bentonitovým stelivem (nejvíc připomíná písek, do kterého rády chodí kočky venku) a další záchod bych umístila venku někde na chráněném místě pod střechou kůlny apod. Samozřejmě všechny záchody je třeba udržovat v čistotě.

Co když to nepomůže

Kdyby to nepomohlo, hledala bych další důvody nespokojenosti a nepohody kočky: blešky a klíšťata v kožíšku, zdravotní problémy (uši, zuby, poranění, zažívací potíže), změny v domácnosti (nový člen rodiny, rekonstrukce bytu), delší nepřítomnost (dovolená) majitele atd. Podle nejpravděpodobnější příčiny stresu kočky by se pak odvíjel způsob řešení.

Klíčová slova: