5 rad, jak u dětí odstranit strach z vody a naučit je plavat

Snadněji se plave pod vodou, proto by se děti měly naučit potápět.
 

V létě, kdy trávíme s dětmi nejvíce času u vody, je ta nejlepší doba na to, abychom je naučili plavat. Jak zařídit, aby se dítě ve vodě cítilo bezpečně a výuka byla zábavou?

Hrajte si a nespěchejte

Čím dřív si začnete s dítětem ve vodě hrát, tím lépe. Dítě si tak nestačí vybudovat strach z vody. Nicméně pokud se vody bojí, nespěchejte a k ničemu jej nenuťte. Důležité je, aby si na vodu zvyklo a přinášela mu radost. Jedině tak k ní získá kladný vztah – což je úplný základ pro výuku plavání.

Učitelem by měl vždy rodič, který je ve vodě suverénnější

Každý víme, že děti se učí příkladem, proto není dobré, aby učitelem byl ten, kterému vadí, když mu stříkne voda do obličeje, potápění a samo má z vody trochu strach. Dítě by mělo z dospělého cítit, že se vodě cítí bezpečně.

Mělčina a méně pomůcek

Nechte nejdříve dítě, aby si hrálo na mělčině, zvyklo si na vodu a postupně odbouralo zábrany. Co se týká pomůcek, tady platí, že méně je více. Většina lektorek plavání radí, vynechat kruh, který považují za nebezpečný a zamezující dítěti přirozený pohyb ve vodě. Lepší je tedy zvolit plavecké kroužky a pás.

Čtěte také: Kruh, rukávky nebo plavecký pás? Co je pro děti nejlepší?

Pod vodou je to lepší

Snadněji se plave pod vodou, proto byste je měli naučit potápět. Pokud jste ale s dítětem úspěšně neabsolvovali kurz plavání pro miminka a batolata, může být ponor hlavy u větších dětí problém. Začněte na mělčině, kde například můžete sbírat kamínky pod vodou, nebo si zahrajte hru spadla lžička do kafíčka. Než však s potápěním začnete, naučte ho, jak pracovat pod vodou s dechem a nenabrat si do nosu vodu. Například nad hladinou budete foukat polívčičku a postupně se dostanete až pod hladinu. Až budete cítit, že dítě má na to postoupit dál, začněte se splýváním. Položte jej na hladinu a posuňte dopředu. U dětí, kterým ponor obličeje do vody stále vadí, můžete začít na zádech.

Povzbuzujte a chvalte

Proto, aby se dítě cítilo ve vodě bezpečně a naučilo se plavat, je nejdůležitější pohoda. Proto ho nikdy do ničeho nenuťte a nikdy děti do vody neházejte, mohlo by se stát, že by namísto radosti z vody mělo fobii. Povzbuzujte a chvalte. A hlavně udělejte z výuky plavání zábavu.
 

Klíčová slova: