Únětický pivovar na třetí srpnovou sobotu chystá posvícení

Budova obnoveného pivovaru
Zobrazit fotogalerii (7)
 

V pivovaru nedaleko Prahy se bude konat 15. srpna Únětické posvícení, které se zde jako novodobá tradice pořádá od roku 2011, kdy byl Únětický pivovar znovu otevřen. Týden před jeho konáním zemřel vrchní sládek pivovaru.

Pivovar se při této příležitosti stane dějištěm lidové posvícenské zábavy. Proběhnou zde různé soutěže pro děti i dospělé, a to např. soutěž o Nejlepší koláč či soutěž Silných paží. Soutěž o nejlepší posvícenský koláč bude vyhlášena i s ochutnávkou v 15 hodin.

Kromě toho se pravidelně vaří Posvícenecký speciál (11,5 stupňové žitné pivo), který je v den posvícení naražen, a to ve 14 hodin.

Od půl sedmé se bude konat v pivovarské stodole taneční zábava, kde vystoupí Chichimeků Snoo a sbor Baobaby (ska a reggae z Mýta).

Vstupné na posvícení je zdarma.

 

Vrchní sládek

 

Vrchním sládkem Únětického pivovaru byl Ing. Vladimír Černohorský, o jehož úmrtí ve středu 13. srpna informoval pivovar na svých facebookových stránkách: "S těžkým srdcem oznamujeme, že v sobotu 8. srpna nás navždy opustil a tak svoji výjimečnou životní a pivovarskou cestu ukončil vrchní sládek Únětického pivovaru Ing. Vladimír Černohorský. Vyjadřujeme hlubokou soustrast pozůstalé rodině. Dej Bůh štěstí, Pane starý! - tvůj Únětický pivovar."

 

Trocha historie Únětického pivovaru

 

Historická fotka Únětického pivovaru

 

Pivovar v Úněticích byl postaven pravděpodobně roku 1710 a fungoval až do roku 1949. Pivovar poté dlouho sloužil jako sklady.

Díky manželům Tkadlecovým z Roztok u Prahy se začal připravovat v roce 2010 projekt na "Znovuzrození Únětického pivovaru".

V roce 2011 byla uvařena první várka Únětického piva, a to 15. května. Dne 11. června 2011 se slavnostně otevřela brána Únětického pivovaru, a tím byla zahájena jeho novodobá historie.

Klíčová slova: