Vedra zvyšují riziko otrav

Plyn může být životu nebezpečný
 

V tropickém počasí výrazně roste nebezpečí otravy oxidem uhelnatým. Extrémní vedra totiž zhoršují tah komínů nebo odvětrávacích šachet u plynových ohřívačů vody a zplodiny se mohou vracet zpět do místnosti. 

Unikající plyn nevaruje

Oxid uhelnatý je nedráždivý plyn bez zápachu, a tak člověk jeho přítomnost v místnosti nemusí vůbec zaregistrovat. Upadne do bezvědomí, a pak už může být jen otázkou času, zda ho někdo najde dostatečně včas, aby bylo možné zachránit mu život.

Ročně na otravu zemře téměř 150 osob

Za poslední tři roky zaplatila VZP za léčbu pacientů s otravou oxidem uhelnatým více než 12,6 milionu korun. Podle dat, která zveřejnili lékaři z České společnosti hyperbarické a letecké medicíny, ročně na tuto otravu zemře 140 až 150 lidí.

Důkladně větrejte

Záchranáři proto připomínají, aby lidé důkladně větrali například v místnostech, kde používají k ohřívání vody plynovou karmu nebo kotel. V létě to platí zejména při napouštění vany, koupání či sprchování.

Jednejte ihned, nečekejte

Pokud člověka v koupelně začne bolet hlava, má závratě nebo je mu na zvracení, neměl by tento stav podcenit. Je třeba hned intenzivně větrat a raději přivolat lékaře. Otrava oxidem uhelnatým totiž postupuje velmi rychle – příznakem je červenání kůže, bolest hlavy, závrať, zvracení, poruchy zraku a dechu. Potom už postižený ztratí vědomí.

První mezi tzv. náhodnými otravami

VZP zaregistrovala za poslední tři roky téměř 1200 případů, kdy jí lékaři vykázali tuto diagnózu. V celé Evropě jsou tyto typy úmrtí na prvním místě mezi tzv. náhodnými otravami.