Je dobré dítě na příchod sourozence připravit? Jak to vidí psycholog?

Příchodem dalšího dítěte do rodiny byste neměli zapomínat na výjimečnost toho staršího
 

Čekáte druhé dítě a nevíte, jestli a jak na to svého prvorozené připravit? Přečtěte si, jaký má na to názor psycholožka PhDr. Ilona Špaňhelová, i jak to vidí maminky.

 „Pro rodiče navrhuji starší dítě na příchod sourozence připravit. V každém jeho věku. I pokud je malé a nedokáže ještě například mluvit – vnímá jinakost mámy a situací. Mamince rostě bříško, je někdy méně akční, unavenější,“ říká psycholožka Ilona Špaňhelová, která dále doporučuje:

Připravujte se na miminko společně

Je důležité se starším dítětem mluvit o tom, že bude mít bratříčka či sestřičku. Ukazujte mu bříško, a pokud miminko kope, položte mu na něj jeho ruku, aby miminko pocítilo. Vezměte ho s sebou na ultrazvuk, aby ho vidělo. Chystejte s ním výbavičku, postýlku… .Také je dobré, jít se starším dítětem na návštěvu, kde už miminko mají, aby vnímalo, kdo že se mu to narodí do rodiny.

Zkušenosti maminek s příchodem dalšího dítěte si můžete přečíst zde.

Věnujte pozornost i staršímu dítěti

Na druhou stranu doporučuji nezapomenout na to mu také ukázat jeho fotku z ultrazvuku. Říkat mu, jak se na něj rodiče těšili, co všechno mu chystali, jaké to bylo, když bylo ono v bříšku. Vše přiměřeně věku a okolnostem.

Když se další miminko narodí, nezapomínejte na výjimečnost staršího sourozence. I maminka by si měla najít čas jen pro něj. Například jděte jen s ním na nákup či na hřiště. Užívejte si i toto starší dítě, a pokud už umí mluvit – zeptejte se ho, jaké to pro něj je mít sourozence.  Když k vám přijde návštěva, požádejte jí, aby se napřed zajímaly o staršího sourozence a požádali ho, aby jim šel ukázat miminko. Mějte na paměti, že starší sourozenec vše více vnímá a proto je důležité myslet na něj jako důležitějšího v kontaktu a zájmu.

Klíčová slova: