Mýtus, nebo zabiják?

Pacient Jiří Zelenka s prof. MUDr. Richardem Češkou
 

V poslední době se objevily názory, že bychom se cholesterolu neměli bát. Jaká je pravda? Vysoká hladina této látky v krvi skutečně a doslova je životu nebezpečná, a to i v mladším věku. I v poměrně skeptickém světě odborné veřejnosti vzbudil doslova pozdvižení nový lék proti zvýšené hladině cholesterolu. 

Lékaři potvrzují výsledky výzkumu, podle nějž dokáže tento lék snížit cholesterol a lipidy v krvi o celou polovinu.

Dobrý potřebujeme, špatný škodí

Cholesterol je v těle nezbytný pro stavbu buněčných membrán, tvorbu hormonů a vitaminu D. Nadbytek špatného (LDL) cholesterolu, který se ukládá v tepnách a cévách zužuje jejich průsvit (a tím zvyšuje i krevní tlak( je největším nebezpečím pro nemoci srdce, cév a mozku a velkým rizikem pro vznik infarktu a mozkové mrtvice.

Zdravý životní styl pomáhá, ale…

Problémům s cholesterolem se dá do jisté míry předejít správným životním stylem – stravou chudou na živočišné a bohatou na rostlinné, především rybí tuky, dostatkem zeleniny a ovoce a pravidelným denním pohybem. Obezita hodně vadí, ale ve skutečnosti i doslova vychrtlí jedinci mají nebezpečně vysoký cholesterol. U mnohých nemocných totiž má tato odchylka genetický základ.

Nový lék je na blízkém obzoru

Prof. MUDr. Richard Češka, CSc., předseda České internistické společnosti ČLS JEP a vedoucí Centra preventivní kardiologie VFN v Praze tvrdí, že ještě v tomto roce u nás bude k dispozici nový lék na ovlivnění hladin tuků v krvi, který se bude podávat injekčně. Vyzkoušel ho například Jiří Zelenka z Loun. Otec mu zemřel na cévní mozkovou příhodu, bratři na infarkt, a tak patří do rizikové skupiny. Hladina jeho cholesterolu v krvi byla na čísle 9, po roce injekčního podávání nového léku klesla na hodnotu 3.

Nový přípravek na snižování cholesterolu bude v prvním období podáván nejrizikovějším pacientům, především těm, jimž problém s cholesterolem vznikl velmi brzy z důvodu genetické poruchy (familiární hypercholesterolemie). Takto nemocných je u nás několik desítek tisíc. Některým z nich hrozí riziko infarktu a dalších kardiovaskulárních nemocí už okolo 30 let věku.