Chystáte se pořídit rybičky? Poradíme vám, jak jednoduše zařídit akvárium

Než dáte do připraveného akvária rybičky, nechte v něm vodu několik dní ustát
 

Pohled na život v akváriu je uklidňující. Jestliže uvažujete o tom, si místo čtyřnohých kamarádů pořídit rybičky, přinášíme tipy, jak s akvaristikou nejlépe začít.

S pořízením akvária rozhodně nespěchejte. Pěkně v klidu si rozmyslete, kam jej umístíte. Vždy platí, že by nemělo být u kamen, na rušném místě a přímém slunci. Také by okolo něj a hlavně nad ním měl být prostor. Až si budete jisti, že máte připravené to správné místo, přejděte k výběru akvária.

Menší, větší, set či jen nádrž?

Pro začátečníky se doporučuje zvolit akvárium o objemu 60 l – menší ne – kvůli náročné údržbě. Taktéž je pro začátečníky vhodné pořídit si již hotové akvárium. V setu najdete denní a noční osvětlení, filtraci, topné těleso s termostatem, ochranný rámeček, kryt akvária, teploměr, v některých také síťku na rybičky.

Další výbava akvária

Když už máte akvárium doma a na správném místě, můžete se do dovybavení akvária. Potřebovat budete štěrk na jeho dno, jako dekoraci rostliny a například dekorační kámen, kořen. Výběr štěrk do akvária je zcela na vás - k dostání jsou štěrky různé hrubosti i různých barev. Štěrk před vložením do akvária ale důkladně properte a vložte jej do akvária ve vrstvě 2-3 cm. Pak rostliny a další dekoraci – s výběrem vám pomohou v každé dobré akvaristice. Pak už do akvária nalijte vodu – můžete z kohoutku, ale pozor na to, aby nebyla příliš tvrdá, v tom případě raději zvolte neupravenou kojeneckou. Do akvária můžete dát i dešťovou vodu, kterou ale musíte přefiltrovat. Pro úpravu vody do akvária také existují speciální přípravky, ty použijte tehdy, kdy chcete do nového akvária dát ihned rybičky. Jinak bez úpravy vody připravené akvárium naplněné vodou nechte několik dní stát bez rybiček.

Příště: Jak do akvária vybírat rybičky

Klíčová slova: