Tip na výlet s vnoučaty: Loučeň

Jeden z labyrintů poblíž zámku
 

Nabídka je pestrá: prohlídka zámku s knížetem, komorníkem, Bílou paní nebo třeba s čarodějnicí Gertrůdou Krákavou. A především udržovaný zámecký park s evropskou raritou - jedenácti zábavnými labyrinty a bludišti.

Zámek

Začal svou historii jako středověká tvrz v roce 1223. Během staletí patřil pánům z Dubé, Valdštejnům, Fürstenberkům, Thurn-Taxisům a dalším šlechtickým rodům. Jedna zajímavost stojí za připomenutí: v roce 1899 zámek navštívil Mark Twain. Ve spektru „tematických“ prohlídek, jako jsou strašidelné návštěvy nebo prohlídky s pohádkou Císařovy nové šaty či večerní a noční prohlídky zámku, najdou návštěvníci i jednu lahůdku, a to obrazně i doslova.

Čokoprohlídky

O víkendech a o prázdninách si tu (za příplatek 40 Kč ke vstupnému) můžete dopřát i čokoprohlídku včetně ochutnávky nejrůznějších dobrot. Na tuto akci si raději zarezervujte místo. Poradí vám v infocentru, telefon je 325 585 228.

Labyrinty

Jestliže hledáte něco, co nemá obdoby v Čechách a dokonce ani v Evropě, pak jste na zámku Loučeň na správné adrese. Labyrintárium je v zámeckém parku. Je tu světelný, travnatý, kamenný, pískovcový a písmenkový labyrint, tisové, palisádové, dlážděné a provazové bludiště. Labyrinty jsou zábavné, magické a prý mají dokonce schopnost nabít vás energií.

Kromě labyrintů je v parku mimo jiné několik jezírek a kašen, kuličkové hřiště, visuté lávky a lanové centrum.

Jak se tam dostanete?

Po silnici R10 směr Mladá Boleslav, exit 27 - Benátky nad Jizerou.

Z Nymburka po silnici první třídy č. 38 směr Mladá Boleslav, po 6 km v obci Krchleby odbočíte vpravo.

Nymburské autobusové nádraží je důležitým přestupním místem při jízdě hromadnou dopravou na Loučeň, je v těsném sousedství s hlavním vlakovým nádražím. Autobusová zastávka na Loučeni se nachází pouhých 300 m od zámecké brány.

Jedno upozornění: návštěvu si neplánujte na 5.9., to bude zavřeno. Ale například 30.8. tu bude Robin Hood a jeho družina.

 

Klíčová slova: