Vodáci jásají: Sázava je opět sjízdná!

Vodáci mohou klidně vyjet
 

Ačkoliv srpen je statisticky měsícem s nejnižším průtokem, vydatné deště v posledních dnech zajistily sjízdnost řeky Sázavy.  Jejím korytem po týdnech extrémního sucha opět proudí voda.

"Příznivci vodního sportu by měli pozorně sledovat webové stránky www.chmu.cz, kde se průběžně aktualizují informace o sjízdnosti Sázavy. Optimální stav vody pro lodě mezi Týncem a Pikovicemi je 65–110 centimetrů, pro rafty 80–230 centimetrů, ve středu ráno se hladina Sázavy v Nespekách držela na 85 centimetrech. V úseku mezi Stvořidly a Týncem nad Sázavou je optimální stav vody pro všechna plavidla 50–110 centimetrů, vodočet v Kácově ukazoval 128 centimetrů," sdělila Jaroslava Tůmová z Posázaví o.p.s.

Outdoorové centrum Bisport v Týnci nad Sázavou dnes spouští na vodu rafty a o víkendu by na ni měly vyjet i kanoe do Pikovic.  V průběhu srpna vyjelo pod hlavičkou Bisportu na řeku Sázavu 799 lodí, což je několikanásobně méně než v předchozích letech.

Sázava je vyhledávanou řekou.  Najdete zde vodácké kempy a tábořiště a působí tu několik půjčoven vodáckého vybavení. Spodní část Sázavy je po většinu roku sjízdná. Peřeje a blízkost hlavního města přitahují velké množství vodáků.
 

Základní informace o Sázavě:

Délka toku: 225 km
Plocha povodí: 4350 km²
Průměrný průtok: 25,2 m³/s
Pramen: Stružný potok zhruba 1 km severozápadně od Šindelného vrchu v nadmořské výšce 757 m
Ústí: řeka Sázava ústí do řeky Vltava u Davle

Sázava na webu o českých řekách

 

Jakou řeku letos pojedete?

Sázavu
50% (2 hlasy)
Lužnici
0% (0 hlasů)
Otavu
0% (0 hlasů)
Berounku
25% (1 hlas)
jinou řeku
25% (1 hlas)
Celkem hlasů: 4
Klíčová slova: