Neopouštíte svůj počítač ani v létě?

Milujete svůj počítač? Seďte u něj správně!
 

Pracujete s počítačem, anebo u něj trávíte každou chvilku volna i v letních dnech? Bolí vás záda a zápěstí, pálí vás oči? 

Máme pro vás několik osvědčených postupů, které stojí za zapamatování.

Unavené a podrážděné oči

Pokud denně dlouho sledujete monitor počítače, ale i televizi, za čas vás pravděpodobně začne trápit tzv. syndrom suchých očí. Pokud navíc nosíte dioptrické brýle, není to nic příjemného. Oči vysychají a jsou podrážděné. Na trhu je výběr několika typů očních kapek, které se při těchto problémech osvědčily. Zkuste se poradit se svým lékárníkem nebo si vyhledejte na internetu takové, které mají dlouhodobé zvlhčující účinky a oči nedráždí. (Patří mezi ně například  oční kapky Starazolin HydroBalance, které jsou určené právě pro takové situace.)

Namožená zápěstí

Aniž si to uvědomujete, ruce během dne vyvíjejí velkou námahu; zkusme si pouze představit, kolikrát za den zmáčkneme písmenka klávesnice nebo klikáme myší. Potíže a bolest v zápěstí mohou nakonec vyústit až do tzv. syndromu karpálního tunelu, který může vyžadovat operační zákrok. Naučte se správně pracovat s myší: zápěstí by nemělo být „zvrtlé“ směrem dolů, ale naopak horizontálně se stolem. Pomoci mohou i speciální podložky s polštářkem, o který si zápěstí opřete.

Bolavá záda

Tento problém se týká všech sedavých zaměstnání. Pořiďte si kvalitní kancelářskou židli, naučte se správnému sezení; seďte rovně s rameny dolů a lehce dozadu, nohy a lokty mají tvořit devadesátistupňový úhel. Nezapomínejte správně dýchat, nacvičte si i dýchání do břicha. Pokud budou vaše problémy přetrvávat, doporučujeme navštívit fyzioterapeuta, který vám poradí, jak správně sedět i dýchat. Ale hlavně – každou půlhodinu vstaňte, protáhněte si záda a projděte se.

V poslední době se často setkáte s názorem, že sedavá zaměstnání jsou díky svému stereotypu a nedostatku pohybu jednosměrnou jízdenkou do invalidního důchodu. Stačí se však vyvarovat dobře známých problémů a zmíněné zdravotní potíže můžete alespoň zminimalizovat.