Mělník za okupace 21. srpna 1968

Fotografie ze srpna 1968.
Zobrazit fotogalerii (17)
 

V pátek, 21. srpna 2015, uběhlo již 47 let od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Jak to probíhalo na Mělníku, přiblíží náš článek doplněný fotogalerií.

Vojska Varšavské smlouvy překročila státní hranici již 20. srpna 1968 kolem 23. hodiny v noci.

Ve videu si můžete pustit záznam Československého rozhlasu, který o této události informoval.

 

„Vytvořilo se ovzduší naprosto nepřijatelné pro socialistické země. Za takové situace bylo nutné jednat, a to jednat cílevědomě a rozhodně, neztrácejte čas. Právě proto rozhodl Sovětský svaz a další socialistické státy uspokojit žádost stranických a státních činitelů ČSSR o poskytnutí bratrskému československému lidu neodkladné pomoci, včetně pomoci ozbrojenými silami."

 

Výše citovaný text byl publikován krátce po srpnové okupaci Československa v brožurce nazvané: „OBRANA SOCIALISMU - NEJVYŠŠÍ INTERNACIONÁLNÍ POVINNOST".

 

Vedení města stálo za Svobodou

Úplně jiného názoru bylo předsednictvo okresního výboru KSČ na Mělníku, které do týdeníku Nové Mělnicko již 21. srpna napsalo: „Vstup vojsk Varšavské smlouvy na naše území považujeme za akt, který je v rozporu se suverenitou našeho státu a ustanovením Varšavské smlouvy." Vyjádřilo se jasně, že pevně stojí za prezidentem Ludvíkem Svobodou, tehdejším vedením KSČ v čele s Alexandrem Dubčekem a s vládou republiky, v jejímž čele stál Oldřich Černík

Mělničané se zachovali vůči okupantům s klidem a rozvážným postupem. K žádnému krveprolití nedošlo. „Dosavadní průběh odporu našich národů proti okupačním armádám ukazuje, že nejúčinnější působení je ignorování okupantů, odmítání spolupráce a důsledné vyžadování odchodu okupačních vojsk," stojí v zápisu v mělnické kronice.

 

LIdé věřili svému prezidentovi

 

Zrušilo se vinobraní a kradlo se na zámku

Na zasedání tehdejší rady města, které se konalo necelý týden po příjezdu vojsk, vyplynulo, že se během uskutečněné podpisové akce proti okupaci nasbíralo 6 327 podpisů. Na stejném zasedání se také rozhodlo, že se nebude konat mělnické vinobraní.

Škody způsobené příchodem cizích vojsk se vyšplhaly na 340 tisíc korun. Kromě toho v tomto období docházelo ve městě k poškozování veřejně prospěšných zařízení, ke znečišťování ulic a veřejného prostranství. Z obrazárny mělnického zámku byly ukradeny obrazy a někdo poškodil památníky, veřejný i občanský majetek.

 

Lidé protestující před jídelnou.

 

Novináři byli jednoznačně proti

Týdeník Nové Mělnicko vyšel 22. srpna 1968. Poté měl čtrnáctidenní přestávku a další číslo vyšlo až v polovině září. Nicméně mezi tím redakce vydala 6 mimořádných čísel, v nichž informovala o srpnových událostech. 

Tehdejší redakce k okupaci také vyjádřila svoje stanovisko:

Milí čtenáři. Tyto dny se vepsaly nesmazatelně do naší paměti. Prožíváme opravdu těžkou dobu. Tím více je nyní třeba se semknout. My se budeme snažit stejně jako vždy informovat vás co nejpravdivěji a co nejobjektivněji, budeme pomáhat okresnímu výboru strany, lidové správě a Národní frontě, budeme přinášet nezkreslené zprávy o všem dění v okrese i zajímavé čtení."

 

Na Mělníku se také koná výstava

 

Nejdelší noc - 21. 8. 1968

04.08.2015 - 16:0011.09.2015 - 18:00

Mělník -