Premiér Sobotka navštívil Středočeský kraj

 

Předseda Vlády ČR Bohuslav Sobotka dnes v sídle krajského úřadu jednal se zástupci vedení kraje o dopravě, zdravotnictví, sociální péči, místním rozvoji  a životním prostředí. Dále se zúčastnil slavnostního otevření Domova seniorů v Uhlířských Janovicích, prohlédl si skanzen v Přerově nad Labem a areál sportovního centra v Nymburku.

„Pana premiéra jsem informoval, že se nám podaří vyčerpat celou částku zhruba 800 milionů korun, kterou jsme od státu pro letošní rok dostali na opravy silnic, což pan premiér ocenil. Opravíme za ni zhruba 165 kilometrů silnic a 30 mostů. Zároveň jsme probírali novelu zákona o rozpočtovém určení daní, čímž by vrátila krajům peníze na opravy silnic. Pro Středočeský kraj by to znamenalo 450 milionů korun. O dalších finančních prostředcích pro kraje se bude jednat ze Státního fondu dopravní infrastruktury,“ uvedl hejtman Miloš Petera.

Premiér Sobotka k dopravě ve Středočeském kraji řekl, že podporuje snahu kraje o vybudování propojky mezi dálnicí D8 a rychlostní komunikací R7. S vedením kraje se také shodl na nutnosti začít jednat s Českými drahami o prodloužení spolupráce na dalších 10 let.

 Hejtman Petera předsedu vlády informoval o přípravě vzniku komise, která prověří stav zásob pitné vody v kraji a navrhne řešení, jak do budoucna propojit vodovodní řády. Ocenil snahu vlády podporovat budování retenčních nádrží pro zajištění zásob pitné vody.

 

Záznam z brífinku Bohuslava Sobotky a Miloše Petery:

 „Těší mě, že na rozdíl od některých ministerských dotačních programů se zde ve Středočeském kraji podaří téměř úplně vyčerpat evropské peníze,“ dodal premiér Sobotka. Hejtman Petera poděkoval za uvolnění finančních prostředků na dofinancování sociálních služeb. „Částku 85 milionů korun kraj obdržel minulý týden,“ uvedla radní pro sociální oblast Emilie Třísková (ČSSD).

Hejtman Petera s premiérem Sobotkou diskutovali také o dalším osudu investiční zóny a letiště v Milovicích či o vyhlášení národního parku Křivoklátsko. „Ohledně vyhlášení národního parku Křivoklátsko by měl být veden dialog mezi obcemi, Středočeským krajem a Ministerstvem životního prostředí. Shodli jsme se na tom, že by se mělo jednat o postupný proces přeměny lesa,“ doplnil premiér Sobotka.