Téma pro muže: prostata a její nemoci (2)

 

Již u mužů kolem třicítky, kteří zemřeli na nějaké jiné onemocnění, lékaři při pitvě zjišťují mikroskopická ložiska karcinomu prostaty. S věkem se počet těchto nepatrných „nádůrků“ zvětšuje, ale jen jejich část začne být pro pacienty nebezpečná; jejich vývoj trvá asi 30 až 45 let. 

Pozorné vyčkávání

Právě z těchto důvodů je vhodné zvolit při sledování nemoci strategii „pozorného vyčkávání“ a velmi dobrou spolupráci lékaře s pacientem. Někdy je ovšem třeba rakovinu prostaty léčit okamžitě. V poslední době je k dispozici řada metod, které onkolog vybere každému konkrétnímu pacientovi podle typu jeho nádoru.

Oblast těla, kde je prostata

Rakovina obvykle nevaruje!

Karcinom je nejzávažnějším onemocněním prostaty. Je nejčastěji diagnostikovaným nádorem u mužů v České republice i v zemích EU a jeho výskyt stále stoupá. V počátcích se neohlašuje prakticky žádnými příznaky a může se rozvíjet řadu let.

Jak se pozná karcinom

Při vážných potížích s močením (popsali jsme je včera v 1. části tohoto článku) nebo dokonce s úbytkem hmotnosti a bolestmi v kostech je už stadium nemoci pokročilé a léčba komplikovaná.

K nejdůležitějším vyšetřením patří rozbor krve a stanovení PSA – specifického prostatického antigenu. Tento test umí diagnostikovat rakovinu už v rané fázi.

Co je to PSA?

PSA je bílkovina produkovaná prostatou, jejíž malé množství proniká do krve. Pokud je jí v krvi víc, je to signálem poruchy, které by mohly přerůst až ve zhoubné onemocnění. Vyšetřování patří do rukou zkušeného odborníka, protože i hladina prostatického specifického antigenu se zvyšuje s věkem a může znamenat pouhé zvětšení prostaty. Ale na druhou stranu – a aby to bylo pro lékaře ještě složitější – i normální hladiny PSA nemusejí znamenat neexistenci karcinomu.

Z uvedených důvodů je zřejmé, že všichni muži nad 50 let věku (a někteří i dřív, jak jsme také minule popsali) by měli podstoupit tato odborná vyšetření.

Pokud tyto řádky čtou i ženy, je na nich, aby to svým mužům připomínaly. Ano, někdy to dá velkou práci…

 

(Zítra: příčiny karcinomu, diagnóza a léčení)