Víte, co jíte? Brokolice je úžasná!

Brokolice se sýrem feta je zdravá letní večeře
 

Tato zelenina se stále zkoumá, ale už dnes se ví, že má protirakovinné účinky a je plná živin, i když 90 procent jejího obsahu tvoří voda. A to je dobrá zpráva i pro všechny, kteří chtějí zhubnout.

Pokud budete tuto zeleninu jíst pravidelně, bude to mít velký vliv na snížení rizika mnoha nemocí – od rakoviny prsu, plic, žaludku a tlustého střeva (v tomto typu karcinomu bohužel ve světových statistikách vedeme). Vědci také zjistili, že sulforafan, což je v brokolici obsažená sloučenina síry, ničí bakterie způsobující žaludeční vředy.

Umí i částečně nahradit mléčné výrobky

Ukázalo se také, že tato zelenina obsahuje velké množství vápníku (důležité pro vegetariány, kterým tento prvek často chybí) a draslíku, a také vitamin C a betakaroten, takže chrání kosti před osteoporózou, snižuje krevní tlak, ochraňuje mozkové buňky. Obsažená kyselina listová se podílí na snižování vzniku nádorů, a také vývojových vad.

Polévka

Brokolici uvařte, rozmixujte s mlékem a kořením, přidejte vodu nebo kvalitní vývar a hotovou polévku posypte na talíři nastrouhaným parmezánem.

Omáčka na těstoviny

V páře uvařenou brokolici rozmixujte s olivovým olejem, česnekem a nadrobno pokrájenou paprikou. Tato směs je výborná jako omáčka na těstoviny.Náš tip: Listy brokolice obsahují více vitaminu A než růžice. Můžete je přidat k pokrmu z brokolice nebo do jiného salátu. Výbornou chuť mají i stonky; oloupejte je škrabkou a pokrájejte.

Brokolice se sýrem feta

Sýr nakrájíme na kostičky a promícháme s troškou olivového oleje, s citronovou šťávou a čerstvě umletým pepřem. Necháme chvilku rozležet a v tomto mezičase si orestujeme na oleji tenké plátky česneku. Potom přidáme na růžičky rozebranou brokolici a plátky mandlí. Lehce zpracováváme tak dlouho, dokud brokolice nezměkne na skus; nejlepší je připravit si ji v páře a pak ji jen rychle orestovat s česnekem. Brokolici dáme do misky a lehce promícháme se sýrem. Navrch ozdobíme usekanou petrželkou nebo pažitkou. Místo opražených mandlí můžeme použít i sušená rajčata.

Při nákupu si vybírejte tmavozelené pevné růžice. Mohou mít i lehce fialový nebo namodralý odstín. Nakvetlé růžice nejsou příliš kvalitní.