Singles býti, bezstarostně žíti. Doopravdy? - 1. díl

ženy, hudba, tanec, v singlu to je mazec
 

 Volnost, svobodu, své rozhodování co jak si uděláme, tak to máme, a tak i trochu snobizmu ve stylu já, já, já, jenom já, a nekoukat se vlevo ani vpravo. Jenže občas je to i na škodu. Velkou.

Jsem a žiji sám. Je to v dnešní době módní hit, a propadá mu stále více a více lidí. Možnost seberealizace, možnost studování v zahraničí, cestování bez omezení návratem, bez nutnosti vysvětlovat, proč jsme se tak rozhodli. Má to své výhody a kdo v singlu žije, ví sám jaké. Pokud ale…
 

Výhody

Život singles je obvykle báječný, zkrátka super. To si myslí mnoho lidí. Nikdo vám nic nediktuje, nenařizuje, nezakazuje, neprudí, a nikdo na vás není závislý. Přijdete si domů, v kolik chcete, v jakém stavu chcete, spíte, jak dlouho chcete, kupujete si, co vám se líbí. Odpadají ty otázky na zabití, „Co ty na to, líbí? Mohu? Řekni něco k tomu, kolik že to stálo? Atd.“ Domů si pozvete, koho chcete, spíte, s kým chcete, utrácíte, jak moc chcete, a když už nemáte co utrácet, je to bez vysvětlování. Po nikom neuklízíte ponožky, můžete si dát dlouhý kouř v posteli, nemusíte sklápět po sobě záchodové prkénko, když chcete jít za přáteli či za kulturou, nemusíte poslouchat „Tohle si neber, tohle ti nesluší“ či poslouchat jak nám to dlouho trvá. A hlavně ta otázka na palici, „S kým tam jdeš, a próóč? Mnozí, kteří jsou dlouho v manželství, život singles docela i závidí.
 

Ach ta závist

Vdané ženy přijdou z práce domů, druhá šichta začne sotva si zují boty, a hurá do domácí roboty. Starost o případné děti, ale někdy i o manžela, jenž je na zabití, příprava večeře, kmitání po bytě tu něco uklidit, tu něco připravit na zítřek, večer krmení hladové zvěře, alias rodiny, vyhnání dětské tlupu do pelechů od počítačů, tabletů a mobilů, příprava na druhý den, neb ráno je fofr, aby se vše stihlo. Nakonec sprcha a padnutí bezvládně do postele, jak se často říká, za vlast.
 

Chlap? Ten to má v pohodě.

Přijde si domů, zamumlá ahoj, řekne, jak bylo a uzavírá vítací komunikaci otázkou, co bude večer k jídlu. Otevře si pivko, zapne telku, občas zkontroluje pohyb kolem, a dost často se při tom použije věta, „Nevím, běž za mámou, …“ pokud mlaďoši jsou zvídaví tvorové. A pokud si vezme domu přítelkyni práci, tak by byl nejraději, aby všichni měli křídla, odletěli ven a nevěděl o nich. Jsou statečné případy, kdy chlapi pomáhají doma, klidně si vezmou na hrb celý chod domácnosti, když dáma nestíhá nebo není fit, ale upřímně, kolik jich známe v okolí?

 

Tohle singles nezažívají.

Mohou donekonečna chodit na první rande kdykoliv a kamkoliv, nehlídají čas, zažívají první polibky, první milování, a když je partner nebaví, adié, jednoduše se s ním rozejdou. Singles obvykle nejsou stavěni na dlouhodobé vztahy a pokud si tento život singles přímo vyberou, je jasné, že si chtějí života užívat plnými doušky. Jenže i ty doušky se časem změní na pořádné hlty k zalknutí. S přibývajícím věkem se najednou ta nálada a zvyky mění.
 

(pokračování)