Vyzkoušejte si nový sport a rozprouděte adrenalin

 

Nejdříve se v klidu brouzdáte po vodě, tažení za motorovým člunem. Ten později začne zrychlovat. Najednou se na jakémsi prkně vznesete a letíte nad vodní hladinou... Zajeďte do Lávka Parku ve Vraném nad Vltavou a otestujte si hoverboard.

 

Hoverboard je napojen a poháněn vodním skútrem o minimálním výkonu 130 hp. Tlak vody se vytváří z vodního skútru a je přesměrováván do 18 m dlouhé hadice. Tou je voda hnána do zadní části prkna, na kterém je umístěná tryska.Jedná se o novinku mezi extrémními vodními sporty. Na prkně tlačeném proudem vody můžete surfovat až 5 metrů nad vodou, a to rychlostí až 20 kilometrů v hodině. Jakmile se naučíte hoverboard ovládat, můžete létat v jakémkoliv směru. „Zatím byli všichni nadšení. Lidé vycházejí s úsměvem a říkají: ,bylo to super!,´“ upřesňuje instuktor hoverboardingu a jeden z průkopníků sportu v Čechách Ondřej Janák. Kromě Lávka Parku ve Vraném existují pouze dvě další místa v republice, na kterých si můžete adrenalinový sport vyzkoušet.

 

Hoverboard je takřka pro každého

„Jízda na hoverboardu je omezena věkem. Nepouštíme na něj děti mladší 12 let. Dále i tělesnou stavbou zájemce. Pokud váží více jak 110 kilogramů, jízda na prkně pro něj není vhodná,“ ujasňuje základní kritéria pro hoverboard instruktor Ondřej Janák.

 

 

Předcházející zkušenosti z jízdy na surfu či snowbordu jsou sice výhodou, ale nejsou pro zájemce podmínkou. Náležitou instruktáž dostanete na místě. Jízda na hoverboardu je především o rovnováze a koordinaci těla. „Záleží dost na individualitě člověka. Někdo se na tom postaví za deset vteřin, někomu to trvá i pět minut. Od května, co tu hoverboard provozujeme, se do vzduchu nedokázal vznést akorát jeden dvanáctiletý kluk,“ doplňuje dále Janák.

 

Bezpečná záležitost

V případě, že spadnete, bude to do vodní hladiny. Zapůjčená plovací vesta, helma a neoprénové pomůcky vás ochrání. Rovněž je na blízku zkušený instruktor, který v případě potřeby přispěchá s pomocí. „Pokud člověk spadne, odnese si z nárazu o vodní hladinu nějakou tu modřinu. Za tu dobu, co tu působíme se nestalo nic vážnějšího,“ ubezpečuje instruktor Ondřej Janák.

 

Máte-li zájem, pospěšte si!

Sezona končí 30. září. Vyzkoušet si hoverboard ve Vraném můžete však pouze v pátek, sobotu a neděli. Nutností je předchozí rezervace.

Klíčová slova: