Suchá pleť znamená stárnoucí pleť, „nechte se zaschnout“

Suchá pleť vyžaduje šetrné zacházení a kvalitní přípravky
 

Je drsná a bez svěžího lesku, svědí a někdy dokonce bolí, je začervenalá a tvoří se na ní prasklinky. Takto postižená pokožka je snadno prostupná pro různá onemocnění.

Napadají ji plísně, mikroorganismy a virové choroby, například bradavice, tvoří se na ní ekzémy a záněty. Sušší typ pleti může být dán geneticky, ale zpravidla se tento problém objevuje s postupujícím věkem.

 

Kde je příčina?

Tukové látky obsažené v pokožce zadržují vodu a zajišťují, aby k odpařování docházelo jen v přiměřené míře - aby v kůži zůstalo dost vlhkosti a byla měkká a pružná. Jednou z nejdůležitějších složek jsou ceramidy. Jsou však rozpustné ve vodě, a tak si při mytí - a ještě víc při používání dráždivých látek, například detergentů, rozpouštědel a dalších chemických látek - neodstraňujeme jen a špínu a mastnotu, ale i ochrannou bariéru.

Zdravá kůže se umí částečně chránit sama a vytváří nové tukové látky, ale tento proces se věkem zpomaluje a mizí. I tento proces je dán geneticky. Dostatek tukových složek se nevytváří například  při atopickém ekzému, při špatném vstřebávání tuků z potravy, při nevhodné dietě nebo při některých nemocech.

 

Jak si suchou pleť chránit? 

Dávejte přednost sprchování; nepřiměřeně dlouhý pobyt ve vaně není pro suchou pokožku vhodný. Po sprchování se postavte na ručník, neutírejte se a „nechte se zaschnout“. Potom si potřete pokožku vhodným přípravkem pro suchou pleť. V lékárně vám doporučí emoliencia – zvláčňující, změkčující a promašťující emulze. 

Raději než sprchové gely s mýdlem používejte koupelové oleje. Pokud nemáte myčku, používejte ochranné rukavice; totéž platí při úklidu a při hrubší práci. Kůži na rukou si chraňte i vhodným mastnějším krémem.  

Stav pleti ovlivňuje i počasí: Ve velmi suchém vzduchu v horkých letních měsících nebo v mrazivých dnech kůže vysychá velmi rychle. 

 


 

Klíčová slova: