V Kunicích se vrátil čas zpět. Šedesátka krasavců mířila do Posázaví

 

Přes šedesát historických automobilů a motocyklů se zúčastnilo tradiční Rallye Posázáví 2015. Šestnáctý ročník závodu odstartoval poprvé od kunického zámku Berchtold.

Průřez automobilovou historií

V zámeckém parku se představila historická vozidla vyrobená v různých desetiletí minulého století i různých zemí svého původu. K nejzajímavějším „kouskům“ veteránského klání patřil automobil Plymouth z Jihoafrické republiky, který dosud neprošel renovací. „Upozornit musím i na Škodu Roadster, kterých se vyrobilo pouhých 1010 kusů,“ radoval se z účastníků závodu jeho pořadatel a předseda Posázavského klubu historických vozidel pan Jiří Pastor. Radost pořadatelům dělala i účast veteránů, kterých oproti loňskému roku přijelo letos trojnásobně víc.  

 

Plymouth - unikát mezi veterány

 

Ke startu, připravit, pozor......

Ze zámecké zahrady vedla cesta účastníků po trati dlouhé 110 kilometrů, která byla rozdělená na dopolední i odpolední etapu. Kromě jízdy samotné čekaly na motoristy i dovednostní a vědomostní testy či jízdy zručnosti. Trasa závodu vedla například přes obce Týnec nad Sázavou, Ondřejov, Krhanice a Hrusice.

Mezi 132 nahlášenými jezdci a spolujezdci byl i majitel veterána Indian Scout Police 750 z roku 1931 pan Milan Veselý. Ten však konečné druhé místo v kategorii motocyklů do roku 1945 nijak zvlášť neoslavuje. „V těhle soutěžích nejde o výsledek. Jde o to, aby se lidé setkali, pochlubili se svým strojem a aby si zajezdili. Většina dnešních sběratelů na těch motorkách nejezdí a pouze se pohledem na ně kochají," vysvětlil majitel motocyklu Milan Veselý. „Hlavní je, aby se majitelé veteránů projeli. Když už je vlastní a udržují, tak ať mají možnost se i projet,“ zmiňuje pravý účel závodu i Jiří Pastor.

Indian Scout Police 750

„Mám to sem blízko. Pokud se něco nestane, příští rok plánuju další účast," těší se už s předstihem na další ročník Rallye Posázaví Milan Veselý.

 

 

Klíčová slova: