Obezita postihuje až třetinu dětí. Potřebují více pohybu

Vhodné aktivity pro děti pořádají sportovní kluby, Česká unie sportu, národní sportovní svazy, taneční kroužky, Sokol, Orel, Slavoj a další.
 

Průzkum ukázal, že každé čtvrté dětí sedí denně přes dvě hodiny u počítače a každé sedmé dítě sportuje jen při školním tělocviku. Řešení nabízejí třeba jednoty Sokola.

 Dětem, které by jejich rodiče chtěli na začátku školního roku přihlásit například do sportovního oddílu či do Sokola  nabízí pojišťovna příspěvek až pět set korun. U VZP jej čerpalo v prvním pololetí 40 tisíc školáků a pojišťovna jim vyplatila 19,6 milionu korun.

Co zjistil průzkum o dětech:

20–30 % má nadváhu nebo jsou obézní

28 % cítí problémy se svou váhou

20 % jí častěji než jednou týdně ve fastfoodu

25 % jí nejraději hamburgery, párek v rohlíku, brambůrky a sladkosti

55 % dává přednost slazeným nápojům

27 % tráví denně více než dvě hodiny u počítače

14 % dětí sportuje jen při školním tělocviku

Sokolové nabízejí pestré sportovní vyžití

"Sokol Jílové provozuje několik sportovních oddílů s dětmi. Nově je vytvořena volejbalová přípravka s početnou účastí. Dále provozujeme stolní tenis a badminton, jehož oddíl se pravidelně účastní soutěží v oblastním i krajském přeboru. Celkový zájem dětí o Sokol v Jílovém je veliký. I tak samozřejmě uvítáme každého nového člena," sdělila Zdeňka Skřivánková ze Sokola Jílové u Prahy.

Dětstkému zdraví nedostatek pohybu škodí

Nedostatek pohybu a nadváha jsou spojeny s mnoha zdravotními problémy. Už v dětském věku se mohou projevit nemoci srdce a cév, metabolické či endokrinní komplikace, zažívací, ortopedické či dermatologické těžkosti. Kvůli váze se děti mohou potýkat s vyčleněním z kolektivu a i propuknout psychické potíže. Průzkum potvrdil, že 28 % dětí vnímá svou váhou jako problém.

Průzkum prováděla agentura AMI Communications v letech 2012 a 2013 u 1700 dětí v sedmi městěch.

 

Mají vaše děti dostatek pohybu?

 

Klíčová slova: