Veš dětská je nemoc, nikoliv ostuda

Veš dětská je velká asi 3 milimetry
 

Vši se mohou objevit v každém dětském kolektivu a velmi rychle se šířit. Je proto potřeba věnovat pozornost kontrole a v případě výskytu ihned vhodně reagovat.

Státní zdravotní ústav ČR vydal novou publikaci, v níž seznamuje s možností přenosu vši dětské, její prevenci a ošetření v případě napadení.

Veš dětská (Pediculus capitis) je cizopasný hmyz žijící v lidských vlasech, kde saje krev. Onemocnění vší se jmenuje pedikulóza.

Jak vším předejít

Doporučuje se používat výhradně vlastní hřeben a ručník a děti ve školkách i svůj poštářek na spaní. Děti by si neměly navzájem půjčovat čepice ani jiné pokrývky hlavy. Raději se vyhnout hrám, při nichž se děti dotýkají hlavami. Nebezpečné pro přenos může být i společné focení oblíbených selfies.

Jak veš poznáme?

Tento hmyz se projevuje svěděním pokožky na hlavě dítětě, kde vypouští svědivou látku při sání krve. Může dojít i ke zhnisání ranek či zvětšení uzlin na krku. Děti bývají unavené a nesoustředěné. Prohlídkou vlasů zjistíme přítomost vší a jejich hnid čili vajíček.

Co dělat s broukem v hlavě

Pokud zjistíte, že má vaše dítě vši, měli byste informovat jeho učitele a nedávat dítě do třídního kolektivu. Učitelé ani nesmí zavšivené dítě do třídy přijmout. Vlásky je potřeba umýt speciálním šampónem pro usmrcení vší, který vám poradí v lékárně. Na hnidy se doporučuje použít žehličku na vlasy a potom důkladně pročesat. Povlečení a čepice musíte vyprat v horké vodě.

Nestyďte se!

Napadení vší dětskou je onemocnění, které se odborně nazývá pedikulóza. Státní zdravotní ústav ČR upozorňuje, že nakazit se může každé dítě. Je však potřeba problém rychle řešit.

 

Stáhněte siVelikost
PDF icon ves_letak_a5_tisk_.pdf1.72 MB
Klíčová slova: