Tip na výlet s vnoučaty: Někdy jako Václavák, ale ,hezkej'

Vypadá to jako z pohádky, a také se tu některé z filmových pohádek opravdu natáčely
 

Tato věta se objevila v diskusi pod článkem o Průhonicích, ale není to zcela pravda; pokud si najdete volné dopoledne na klidnou procházku v jeho nádherném parku, neuděláte chybu. A chcete-li spojit pohybovou aktivitu s hudební produkcí, tuto neděli se tu koná A-Fest. Bude tu i Vojta Dyk.

Průhonický park se rozkládá na 240 hektarech plochy a prakticky ve všech obdobích roku tu něco kvete nebo je k vidění.

Příroda na dosah

Je tu – mimo jiné - asi 1600 druhů dřevin – jak domácích, tak cizokrajných, 100 druhů rododendronů, postupně tu kvetou tisíce květin. Hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca začal budovat tento park ve členitém údolí Botiče a jeho přítoků v roce 1885.

Průhonický park na podzim

Park má dvě části, projdete-li brankou na konci prvního přes silnici (poblíž je i druhé parkoviště), dostanete se ke krásnému rybníku. Tato část parku má víc přírodní ráz a můžete tu potkat i vyznavače nordic walking. Všude tu najdete lavičky, stinná zákoutí a především se pokocháte krásnými výhledy a průhledy, na nichž si pan hrabě při plánování parku dával obzvlášť záležet.

Pejsky ale raději nechte doma

Můžete si vybrat okruh, kterým částečně projdete park třeba za dvě, tři hodinky, ale také si můžete vybrat okruh celodenní. A když si budete chtít odpočinout, můžete zvolit jednu z mnoha laviček, anebo si lehnout na louku. Park je otevřený každý den po celý rok a tak je možné porovnat jeho krásy s každým ročním obdobím. Průhonický zámek není přístupný pro veřejnost, sídlí v něm Botanický ústav Akademie věd ČR, který se zabývá výzkumem rostlin a vegetace.

Občerstvení v kavárně

Pokud dostanete chuť na kávu a děti na něco dobrého sladkého, v zámku funguje už pár měsíců kavárna.

Doprava

Od metra C Opatov jezdí prakticky každou půlhodinu autobusy 363 a 365, autem po D1 hledejte exit 6.