Poprvé ve škole: Prvňáček z Ořechu nastoupil do malotřídky

Prvňáků na ZŠ Ořech je ve třídě deset
 

 

Jonášek je jedním z prvňáčku, kteří dnes absolvovali vstup na základní školu. Ta jeho je o trochu jiná než ty ostatní.

V obci Ořech na západním okraji Prahy je základní škola pro děti do páté třídy. Navíc je to malotřídka, což znamená, že jsou od druhé třídy mladší děti společně se staršími. „Prvňáčci jsou ve třídě sami, ale ve druhé třídě už jsou společně se čtvrťáky. A pak jsou spolu třeťáci a páťáci,“ říká jeho maminka Hanka.

 Jak to probíhalo

„V osm jsme se všichni včetně rodičů a třeba i babiček shromáždili v jídelně, kde nás paní ředitelka přivítala a představila učitelský sbor. Pak jsme šli s dětmi do jejich tříd,“ vypráví maminka Hanka a pokračuje: „Nejdříve prvňáčky paní učitelka pozvala na koberec, který mají ve třídě. Tam si společně povídali, představovali se navzájem, zpívali a zkoušeli i počítat. Následně jim paní učitelka řekla, ať si jdou sednout do lavic, kde na ně čekaly dárečky v podobě dřevěného počítadla a psacích pomůcek. Nakonec děti dostaly svůj první domácí úkol – na listu papíru je napsáno jejich oficiální jméno a oni mají napsat, jak chtějí, aby je paní učitelka oslovovala. Druhou částí úkolu je nakreslit, co se chtějí ve škole naučit.“ Poté děti odešly do školní družiny, kde si hrály, zatímco rodiče dostali od paní učitelky informace o fungování školy a systému výuky. „Moc mile mne překvapilo, že je paní učitelka bude brát o hodinách ven, děti tak nebudou celou dobu sedět v lavicích,“ říká maminka Hanka.  Příjemné pro rodiče je i fakt, že má škola takzvaný Klub fanoušků ořešské školy, kdy se rodiče podílejí na různých akcích pro děti, organizují víkendové výlety apod.

První dojmy

Jonášek šel do školy s maminkou, tatínkem a babičkou. Moc se těšil, hlavně proto, že si mohl vzít školní tašku. Ve škole se mu líbilo a těší se na další dny. Po příchodu domů si šel hned udělat svůj první domácí úkol – nakreslil sebe, jak sedí a čte si. „První dojem ze školy máme moc hezký a myslím, že tomu tak bude i nadále,“ uzavírá maminka Hanka s úsměvem na tváři.

A jaký byl první den ve škole vašich dětí? Podělte se s námi o Vaše první dojmy.