Pět tipů pro pohodový začátek školního roku

Pro školáka, ale i rodiče je nejdůležitější pohoda
 

Prázdniny jsou za námi a celý školní rok před námi. Jeho začátek bývá zátěží nejen pro děti, ale i pro rodiče. Poradíme vám, jak do školních povinností vplout hladce.

Dostatek spánku

O prázdninách, kdyby byl volnější režim, jsme možná dětem povolili být déle vzhůru. Nyní, když vstávají brzy ráno do školy, je důležité, aby byly odpočatí. Proto dbejte na to, aby chodily pravidelně a především dříve spát.

Bez stresu

Možná vás napadne, jak to mám udělat, ale věřte, že to jde. Udělejte si každý den chvíli jen pro sebe. Odreagujte se, jak je to jen vám milé, vypněte a přestaňte myslet na každodenní starosti. Naberete tím potřebnou energii.

Udělejte si plán

Pro to, abyste byli více v pohodě, je dobré si udělat plán, například týdenní. V něm si určete, kdo děti odvede a zase vyzvedne ze školy či z kroužků. Rozvrhněte si například i to, kdy s nimi budete dělat úkoly, připravovat svačiny, oblečení a další věci na druhý den.

Vyhraďte si čas jen pro děti

Začátek školního roku je pro děti také stresem. Nechtějte po něm hned, aby plnilo na povel všechny své povinnosti, pomozte mu. Také se zajímejte,co ve škole zažilo, jak vychází se spolužáky, jaké má pocity.

Přečtěte si také: První den ve škole

A jedna rada navíc od koučky Lucie Königová: „Určitě doporučuji pro první školní měsíc více v klidu, netlačit a naučit se relaxovat i tehdy, když není vše hotovo.“