Jedí děti ve školních jídelnách zdravě? Zjistí to studie

 

Na základě výzvy hlavního hygienika zahajuje Státní zdravotní ústav celoroční studii výživové kvality ve školních jídelnách.

„Studie zjišťuje, zda obědy odpovídají žádoucímu přísunu 35 % z denní výživové dávky, závislost mezi počtem porcí oběda vařených školní jídelnou a nutričním složením obědů a také obsah soli v pokrmech,“ upřesnil hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Podle informací zdravotního monitoringu konzumuje čtvrtina dětí ve věku 7-10 roků více sodíku, než je doporučené maximum. Nadměrný přívod sodíku souvisí s vysokým krevním tlakem a srdečně-cévními chorobami,  na které umírá polovina populace.Celoroční zkoumání výživové kvality

Studie bude probíhat ve školním roce 2015/2016 ve všech krajích. Školní jídelny základních škol jsou vybírány náhodně. V každé vybrané jídelně budou odebírány vzorky obědů po dobu 2 měsíců. Sběr vzorků provedou pracovníci krajských hygienických stanic a jejich analýzu provede Státní zdravotní ústav. „Zaměříme se především na přiměřený obsah vápníku, železa, draslíku, hořčíku nebo sodíku. Dále budeme zkoumat například obsah tuku a škodlivých transmastných kyselin,“ řekl vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ Jiří Ruprich.

Na výsledky si počkáme za rok

Na financování projektu se podílí Ministerstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav a Světová zdravotnická organizace. Přímé náklady na sběr dat se budou pohybovat kolem 500 000 Kč. Výsledky studie budou zveřejněny koncem příštího roku.

 

Stáhněte siVelikost
PDF icon letak_projektu_ss_1.pdf744.2 KB