Znovuobjevená pohanka

Vyzkoušejte pokrmy z pohanky, jsou dobré (a zdravé)
 

Dřív se z ní pekl chléb a připravovaly placky nebo kaše, dnes umí nahradit klasické obiloviny jako pšenici, žito, ječmen a oves. Je výbornou alternativou i pro ty, kteří nesnášejí lepek.

Lepek je bílkovina obsažená v obilovinách. V poslední době je ho v nich „díky“ nejrůznějším úpravám více než dříve a stal se pro mnohé konzumenty alergizující složkou potravy. K nejčastějším onemocněním, které lepek způsobuje, patří celiakie. Pacienti s touto chorobou musejí dodržovat bezlepkovou dietu celý život.Pohanka je lehce stravitelná a obsahuje mnoho cenných látek, které detoxikují organismus a přispívají ke správné imunitě.

Rutin na žíly

Obsahuje také hodně rutinu, což je látka, která posiluje žilní stěny. Takže vy všichni, kterým se na nohách rýsují modré provazce, nebo vy, kterým sice vystouplé žíly nohy nezdobí, ale bolí (a možná máte nemocné žíly uvnitř, a to je horší varianta) – zkrátka, jezte pohanku.

Dobroty z pohanky

Stačí, když máte kromě ní doma jen cibuli a česnek. A trochu oleje. Podle návodu na přípravu si připravte přiměřené množství uvařené pohanky; jeden díl na 1,5 dílu studené vody s kapkou oleje (o nejlepších z nich si můžete přečíst v článku o řepkových lánech) vaříte 2 až 3 minuty, a potom necháte půlhodinu odstát pod pokličkou. Potom můžete jen osolit a smíchat s rozmačkaným česnekem nebo posypat jemně osmaženou cibulkou. Je to ňamka.

Pohanka s brynzou

Připravíme podle předešlého návodu, ale nakonec ji ochutíme na kostičky nakrájenou anglickou slaninou a cibulkou, které osmažíme dozlatova. Navrch ještě nadrobíme brynzu. Taky dobrota.

Rostlinné „mléko“ z pohanky

Ti, kteří nemohou mléko, si mohou zpestřit jídelníček rostlinnými přípravky, například nápojem z pohanky. Hodí se i pro vegetariány a vegany.