Po návratu z Pekingu - rozhovor s Eliškou Klučinovou

Eliška Klučinová je držitelem českého ženského rekordu v sedmiboji
 

Vrcholnou sportovkyni jsem zastihnul jenom den po jejím příletu z atletického Mistrovství světa v Pekingu. „Hlavně díky osobáčku na oštěpu hodnotím závod kladně,“ uvádí sedmibojařka, která v Číně vybojovala třinácté místo.

 

Před okny menzy jezdili zřízenci se sekačkami, z nebe se každou chvílí chystal spustit ohromný liják a já na dohled od strahovského stadionu zpovídal atletku, členku reprezentačního družstva a také rodačku z pražských Klánovic Elišku Klučinovou.

 

1) V Klánovicích už nějaký čas nebydlíte. Přesto, přechovávají ve Vás stále vazby k této městské části?

V Klánovicích to asi nepřestanu mít ráda. Bydlí tam moje mamka a sestra s rodinou, ke kterým jezdím na víkendy. Setkávám se zde i s dalšími členy rodiny. Zvykla jsem si i na klánovický les, do kterého chodím na houby. Ze života v Klánovicích mám stále plno přátel.

 

sedmiboj je lehkoatletická disciplína, která se skládá z běhu na 100 metrů překážek, skoku do výšky, vrhu koulí, běhu na 200 metrů, skoku dalekého, hodu oštěpem a běhu na 800 metrů.

2) Vaše atletická kariéra začínala v nedalekém Újezdě nad Lesy. Jste i nadále ve spojení s mateřským klubem?

Pouze tehdy, když někoho potkám na závodech. Mezi členy klubu mám sice stále kamarády, s trenéry se však už moc nevídám.

 

3) Kdy jste poprvé okusila denní tréninkový režim? Bylo to až v USK Praha?

Denní řád platil už na kladenském sportovním gymnáziu. V Újezdě to bylo ještě takové hraní s atletikou. Cvičili jsme dvakrát nebo třikrát týdně. Za to na Kladně se nám v jednom dni střídalo vyučování i s dopoledním a odpoledním tréninkem. V současné době podřizuji atletice už úplně všechno. Hlídám si odpočinek,spánek a stravování.

K největším úspěchům Elišky Klučinové patří stříbrná medaile na Juniorském mistrovství Evropy v Hengelu z roku 2007 a bronzová medaile z Halového mistrovství Evropy v atletice z roku 2015.

4) Kromě fyzické přípravy, volby stravování a odpočinku se na výsledcích sportovce může podepsat i jeho aktuální mentální rozpoložení. Jsou proto do přípravy zahrnuta i nějaká psychologická cvičení?

Součástí příprav na závody jsou i psychologické tréninky, které nám pomáhají zvládat určité situace. Učíme se například, jak se správně soustředit nebo jak „hodit za hlavu“ špatný výsledek.

 

Památkou na červnové mistrovství České republiky je stříbrná medaile

 

5) Závodíte v sedmiboji. Jak se vyrovnáváte s neúspěchem v některé z disciplín, abyste špatnou náladu nepřenesla i do zbytku závodu? 

Ubránit se tomu asi úplně nelze. U mě konkrétně je rozhodující skok do výšky, který patří k mým nejsilnějším disciplínám. Pokud pokazím úvodní běh přes překážky a ještě k tomu i tu výšku, „táhne“ se to se mnou celým vícebojem.

 

6) Všiml jsem si, že většinu osobních rekordů jste zaznamenala na kladenském atletickém stadionu. Vidíte proto souvislost v dosažených rekordech a skutečnosti, že v Kladně jste nějakou dobu trénovala?

Vyhovuje mi, že se kladenský závod koná už v pokročilé fázi sezony. Na jaře se u mě totiž projevuje určitá nevyzávoděnost. Do Kladna přijedou i známí, kteří by za mnou rádi cestovali i po Evropě, ale pro velkou vzdálenost si to nemohou dovolit. S takovou diváckou podporou se mi závodí mnohem lépe.

 

Eliška Klučinová skončila na atletickém mistrovství světa třináctá

 

7) Přeskočíme z Kladna do Pekingu. Jak zdatní byli ve vytváření atmosféry čínští diváci?

Diváci byli zvláštní. Pokud závodil domácí nebo nějaký zahraniční oblíbený sportovec, dostalo se mu bouřlivých ovací. U ostatních závodníků to bylo odlišné. Atletovi se třeba i podařilo roztleskat stadion. Před započetím výkonu už ale tleskala jen jeho polovička a v rozhodujícím momentě to bylo jen pár vytrvalců. Přiznám se, že mě by to dokázalo uškodit. 

 

8) Pamatujete si z mistrovství něco jiného než hotel a sportoviště? Měla jste vůbec volný čas pro cestování?

První týden po příletu jsem si léčila poraněnou achilovku, proto jsem kromě tréninků a hotelu skutečně nic jiného nepoznala. Po závodech jsem si ale dopřála výlet na Velkou čínskou zeď i k ostatním památkám.

 

Eliška Klučinová navštívila Čínu poprvé v roce 2006 na MS juniorů

 

9) Setkala jste se v Číně s nějakým omezením, spojeným s tamějším politickým systémem?

V Číně jsou například blokovány různé sociální sítě jako je Facebook či Twitter, dokonce i vyhledávač Google. V důsledku příjezdu sportovců na mezinárodní mistrovství jsme ale na hotelích a na stadionu mohli těchto služeb využívat. Po našem odjezdu však docházelo k jejich opětovnému blokování.

 

10) Šampionátem v Pekingu jste v podstatě uzavřela sezonu. Jak jste s uplynulým ročníkem spokojená?

Letos se mi vydařilo Halové mistrovství Evropy v Praze, na kterém jsem vybojovala bronzovou medaili. Nemohu však být spokojená se svou venkovní sezonou. Pro účast na halových závodech jsem nestačila doléčit některá svá zranění a připravila jsem se tím o větší část venkovní sezony. Proto v příštím ročníku budu halové závody vypouštět.

 

11) Máte v Čechách oblíbený stadion?

Sportoviště s tribunami pro tisíce diváků nejsou nic pro mě. Mám ráda přírodu, proto, když vidím nějaké stromy okolo sportoviště, je mi stadion hned sympatičtější. Vedle Kladna je to i atletický stadion Houšťka ve Staré Boleslavi.

 

Klíčová slova: