Příběhy vašich mazlíčků: I pejska může postihnout vyhřezlá ploténka

Mat po operaci ploténky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

 

Boloňskému psíkovi Matíkovi byly tři roky, když ho postihla nemoc, která by asi většinu z nás tolik nezaskočila u člověka. Jaký může mít průběh a prognózu u zvířete?

„Byly Velikonoce a my odjeli jako každý rok na chalupu. Z ničeho nic začal náš pes Mat strašně naříkat a nebyl k utišení. Nevěděli jsme co mu je a když ten jekot trval celé odpoledne, odvezla jsem ho na veterinu. Jelikož byla sobota a my byli v okolí Pelhřimova, zastihla jsem jenom veterináře, jehož specializací byla spíš domácí zvířata,“ vypráví, jak potíže u pejska začali majitelka Andy. Ten Mata prohlédl, ale jeho diagnózu neodhalil. Píchnul mu tedy injekci proti bolesti, ale ta nezabrala. „Mat mi probrečel celou noc. V neděli ráno jsem volala znovu veterináři, že se stav nezměnil a pes stále kňučí a nechce se moc hýbat. Dojeli jsme k němu znovu a ten zoufale zkoumal, co mu může být. Nasadil kortikoidy a říkal, že musíme počkat, než zaberou a ať dorazíme v pondělí znovu. Stav se trošku zlepšil, ale nic moc,“ říká Andy.

Injekce, nebo operace?

Po návratu do Prahy Andy ihned navštívila svoji veterinářku.  Ta pejska zrentgenovala a došla k závěru, že jde o vyhřeznutou ploténku. Doporučila nám specialisty v Suchdolu. „Tam nám řekli, že pomůže operace. Dost jsme se operace báli a potom to byla docela drahá záležitost – zhruba dvacet pět tisíc korun. Druhá možnost byla zkusit léčit a tlumit bolest léky. Naštěstí léky zabraly a Mat byl zase v pořádku,“ vypráví majitelka Andy.

Ochrnutí vše rozhodlo

V září se však bolesti znovu ozvaly, tentokrát podstatně větší a přidalo se ochrnutí zadní packy. „Okamžitě jsem zjistila která veterina je otevřená, protože to bylo večer, Matíka naložila a uháněla na Stodůlky. Naštěstí měl službu pan doktor Duchek, který se  problémy pohybového aparátu zaobírá. Když viděl v jakém stavu Matík je, nedal mi moc na vybranou. Matíka okamžitě operovat, než se ochrnutí rozjede a zůstane navždy ochrnutý na zadní packy. V této fázi se to dalo ještě zachránit. Souhlasila jsem a pan doktor ještě udělal myelografii-což je vyšetření v plné narkóze, kdy se to páteřního kanálu vstříkne kontrastní látka a podle toho se na RTG vyšetření pozná, kde je páteř přerušená,“ vypráví další strasti Mata Andy a pokračuje: „Když byl Mat v narkóze, rovnou ho převezli na operační sál a ploténku zbrousili, aby nezasahovala do míchy. Operace se naštěstí podařila a já jela ráno za Matíkem na návštěvu a druhý den jsme si ho odvezli domů,“ usmívá se.

 Tím by to mohlo skončit, nicméně Mat ještě musel podstoupit rehabilitaci. Andy s ním každý den dojížděla na kliniku na rehabilitaci a aquaterapii, kde se Mat učil znovu používat zadní nožky. Matík je dnes v pořádku a Andy říká, že mají toho nejdražšího Boloňského psíka na světě.