Velikán u Týnce k radosti dětí ošetřen

Stromolezci vlastní certifikát European Tree Worker (Evropský arborista)
Zobrazit fotogalerii (9)
 

275 let starý dub z Týnce nad Sázavou se dnes díky projektu Zdravé stromy pro zítřek dočkal odborného ošetření. Akrobatický výkon stromolezců udělal radost dětem z týnecké školy.

Děti tleskaly stromolezcům

Ošetření památného stromu si užily děti z prvního stupně týnecké základní školy. Na přilehlé louce si zazpívaly kytarou a poslouchaly výklad o historii dubu. Potom už hlasitě povzbuzovaly a tleskaly arboristům v koruně stromu. 

Certifikovaní evropští arboristé Tomáš Gut, Petr Vlček a Jan Rosa šetrnou stromolezeckou technikou odstranili suché, prasklé a polámané větve a zdravotním řezem zvýšili bezpečnost stromu pro okolí.

Zdravé stromy pro zítřek:          Cílem projektu je upozornit na důležitost včasného a hlavně kvalitního ošetřování stromů.Dobrý skutek pro přírodu

Kozlovický dub je jedním z 23 stromů po celé republice, kterým letos program "Zdravé stromy pro zítřek" zajistil jednodenní péči. Třicet pět profesionálních arboristů se dobrovolně přihlásilo, že tyto stromy na vlastní náklady ošetří.

Na projektu ukázkových ošetření již šestým rokem spolupracují Nadace Partnerství, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu o. s., Mendelova univerzita v Brně a Lesy ČR.

Šťastně záchráněn

29 metrů vysoký dub letní roste na levém břehu Bukovanského potoka. Ve třicátých letech minulého století byl kvůli výstavbě místní silnice málem pokácen. Naštěstí zasáhl zdejší četnický strážmistr a projektový záměr se pozměnil.

Od roku 2003 se o strom zajímají místní dobrovolní přírodovědci a v roce 2006 byl dub vyhlášen památným stromem. Jeho hodnota se v současnosti odhaduje přes 2 miliony korun.