Dva dny zbývají hlasování pro vzorné i nefunkční úřady

Loni získaly Dolní Břežany ocenění za dlouholeté, bezodkladné a trpělivé odpovědi starosty Věslava Michalíka občanům na webu obce.
 

Celkem 80 nominací je letos v soutěži Otevřeno x Zavřeno, která hodnotí otevřenost veřejně činných osob a institucí. 28 návrhů je Otevřeno a 52 Zavřeno. Posoudí je odborná porota, ale hlasovat do 8. 9. 2015 můžete i vy. 

Otevřeno

Do kategorie Otevřeno lze navrhnout určitý čin, kterým úřad, veřejná instituce, nezisková organizace, skupina politiků či jednotlivec přispěl ke zlepšení otevřenosti veřejné správy. Hodnotí se aktivní přístup a přátelskost ze strany povinného subjektu a úředníků, informační centra pro občany, rychlost a kvalitu poskytovaných informací nebo odpouštění úhrad za informace.

Britský myslitel Karl Popper definoval otevřenou společnost jako systém s možností personálních změn na vedoucích místech bez toho, aby došlo k násilí a krveprolití. 

Zavřeno

Zavřeno zase hledí na bizarnost důvodů odmítnutí přístupu k informacím, na recidivu v neposkytování informací, celkový negativní přístup k žadateli o informaci, nedodržování zákonných lhůt pro poskytování informací a zneužívání právních kliček.

Vyhlášení výsledků

Hodnocení provádí odborná porota. Skládá se z veřejně známých osob, které se věnují otevřenosti veřejné správy, kvalitě demokracie a občanské společnosti. Výsledky soutěže budou vyhlášeny u příležitosti Mezinárodního dne informací 28. září.

Kandidáti z našeho kraje

Za otevřenost jsou nominovány Úvaly za zveřejňování dokumentů a komunikaci s občany či Brandýs nad Labem za bleskové odklizení černé skládky. Zavřeno naopak má Újezd nad lesy, jehož úřad odpírá informace.

Hlasujte i vy!

Na stránkách soutěže se dozvíte více informací a do 8. září můžete hlasovat pro zúčastněné soutěžící.