Jílové u Prahy náležitě oslaví evropské dědictví

Areál radnice v Jílovém - komplex budov prvořadého stavebně-historického významu, který byl v letech 1993-98 rekonstruován.
 

Celoevproské akce se s velkou pompou ujalo Jílové u Prahy, které nabídne divadelní festival Jílovské jeviště v doprovodu hudebních vystoupení a prohlídek místních památek.

Památky v Jílovém u Prahy: Radnice - kulturní památka. Je zachována část okresního vězení z 19. století. V bývalé soudní budově jsou prostory kulturního centra.                          Historická budova zvaná Mince sloužila ve 14. stol. jako královský zlatohorní úřad, odkud se řídilo dolování zlata.                                  Kostel církve Československé husitské  v duchu prvorepublikové architektury,  výhled z kostelní věže a okrasná zahrada                                          Gotický kostel Sv. Vojtěcha  postavený kolem roku 1350  Barokní kaple Sv. Václava z roku 1763.

Jílovské jeviště  

Bohatý program bude v Jílovém u Prahy v sobotu 12. září v rámci festivalu Jílovské jeviště. Zdarma zde bude k vidění řada divadelních představení v parku za regionálním muzeem, v konírně muzea a také v parku na náměstí, v sokolovně i na radnici. Vystoupí divadelní uskupení Allgor, Užvak, Inkognito, Jílovata a další. Z hudební produkce se představí například Kamelot revival či Duo Témbr.   Proběhnou komentované prohlídky radnice a v kostele Sv. Vojtěcha bude přístupná vyhlídka z věže. Od deseti od rána můžete navštívit jarmark a nabitý program na různých místech města vyvrcholí ohňostrojem v devět večer, na který naváže tančírna skupiny Flám.

Další akce na jih od Prahy

Zámek Konopiště nabídně návštěvníkům zdarma výstavu a v sobotu bude také volně přístupná benešovská pobočka Muzea Podblanicka. Na zámku ve Vlašimi proběhne v neděli 13. září koncert vážné hudby v podání Trio Clavio.

Památky znovuzrozené

Dny evropského dědictví (European Heritage Days - EHD) se v Evropě konají od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy a řadí se k významným celoevropským kulturně poznávacím a společenským podnětům. Tématem letošního ročníku jsou Památky znovuzrozené.

 

Podrobný program akce najdete v rubrice Kam za čím