Památky na Mělnicku otevřou své brány - 2. část

Kostel ve Vrbnu byl postaven ve 12. století
 

Dny evropského dědictví 2015 se nekonají jen na Mělníku, ale i v okolních obcích. Veřejnost si v Dolních Beřkovicích a Hoříně - Vrbnu může prohlédnout v neděli 13. srpna jinak nepřístupné kostelíky a zámeckou kapli.

 

V 1. části jsme se věnovali památkám přímo na Mělníku. 

Dny Evropského dědictví používají zkratku EHD 
(European Heritage Days).
Jedná se o celoevropskou akci, jež se koná pod patronací Rady Evropy. Účastní se jí 48 států.
O víkendu 12. a 13. září můžete kromě Mělníku navštívit obec Hořín - Vrbno, Vliněves a také Dolní Beřkovice, kde se nacházejí tři památky, které nejsou běžně přístupné. Program v těchto obcích bude probíhat zejména v neděli 13. září.

 

Hořín - Vrbno

Pokud se rozhodnete navštívit Hořín - Vrbno, tak zde bude otevřen v rámci Dnů evropského dědictví kostel Povýšení sv. Kříže na návsi, který byl postaven již ve 12. století, během své existence byl přestavován a nyní je chráněn jako kulturní památka České republiky. V 90. letech veškeré vybavení kostela odvezli do depozitářů, a proto je nyní v kostele jen kazatelna, oltáře bez obrazů a varhany se zničenými píšťalami.

Přednášku doktorů Ivo Štefana a Ladislava Varadzina "Archeologický výzkum ve Vrbně z roku 2005 a jeho výsledky" můžete absolvovat v sobotu 12. září od 15 hodin.

V neděli 13. září od 15 hodin můžete přijít na mši nebo malou výstavu v předsíni kostela o archeologických objevech ve Vrbně v letech 2002 až 2005. Mezi 10 - 14 hodinou tu budou probíhat také prohlídky a od 16 hodin si můžete poslechnout koncert spirituálů a gospelů.

 

Beřkovická zámecká  kaple

Zámecká kaple není běžně přístupná veřejnosti

Na náměstí Míru v Dolních Beřkovicích se můžete mezi 10 a 12 hodinou zdarma podívat do zámecké kaple. Zpřístupnění kaple doprovodí krátký výklad věnovaný dějinám a významu dolnobeřkovického zámku.

Kaple patří k renesančnímu zámku z roku 1606, který byl v polovině 19. století upraven do stylu pseudorenesance. Současnou podobu kaple získala při přestavbách zámku. V roce 2002 ji poškodily povodně a poté byla zrekonstruována.


Kostel v Dolních Beřkovicích - Vliněvsi

Kostel Stětí sv. Jana Křtitele z roku 1866 bude zpřístupněn veřejnosti v neděli od 10 do 15 hodin. Mezi 13 - 14 hodinou proběhne koncert se spirituály a gospely. Během komentovaných prohlídek se dozvíte o historii stavby i vybavení této památky. Projekt stavby kostela, který je dnes cennou památkou českého architektonického historismu, vymyslel slavný architekt Josef Schulz, jeden z autorů budovy pražského Národního divadla. 

Kostel se nachází v těsné blízkosti řeky Labe
Klíčová slova:
EHD