Tipy na zdravé svačinky do školy

Oblíbený sendvič připravujte nejlépe z celozrnného chleba a nezapomeňtedo něj přidat zeleninu
 

S novým školním rokem začala především maminkám kromě jiného i příprava svačinek. Pokud vám docházejí nápady, jak zdravě a chutně nachystat svačinu do školy, máme pro vás několik tipů.

 

„Je velmi důležité, aby si děti už odmalička zvykly na pravidelnou stravu. Nejen zdravá snídaně, oběd, ale i svačina je důležitou součástí stravování dětí. Svačina by měla představovat 15 % celkového denního energetického příjmu dítěte,“ říká výživová poradkyně Mgr. Lada Nosková z Diet Plan, která doporučuje tyto zdravé svačiny.

Sendviče jsou klasika

Chléb (nejlépe celozrnný) namažte lučinou, obložte zeleninou nebo posypte pažitkou. Sýry, které použijete, by měly být do 45 % tuku, zapomeňte však na veškeré light výrobky a tavené mazací sýry. Také uzeným a plísňovým sýrům se raději vyhněte. Šunku kupujte s vysokým podílem masa a také kontrolujte obsah solí – vhodnou bude dětská šunka. Nezapomínejte do sendviče (nebo do krabičky stranou) přidat zeleninu – papriku, mrkev, rajče, kedlubnu. Obloženou housku skvěle doplní i vejce uvařené natvrdo.

Mohlo by vás také zajímat: Jak naučit děti zdravě jíst

Sýr se zeleninou

Svačinku plnou vitamínů představuje i zelenina smíchaná s cottage sýrem. Výborně chutná s rajčátky, ředkvičkou, okurkou nebo mrkví. Cottage nedosolujte a raději zakápněte olivovým olejem, aby se mohly vitamíny rozpustné v tucích vstřebat.

Sladké pečivo

Na kupované koláče, koblihy, fornetti zapomeňte. Ovšem domácí pečivo připravené z celozrnné mouky, bez přídavku bílého cukru občas nezaškodí. Místo bílé mouky použijte celozrnnou špaldovou (alespoň část). Bílý cukr nahraďte medem, javorovým sirupem či rozmixovaným sušeným ovocem. Můžete například vykouzlit zdravé špaldové muffiny, mrkvový koláč či jahelník se švestkami.

Ovoce, zelenina a smoothie

Pokud vaše dítko nemá na svačinu chuť (např. má velmi vydatnou snídani), nabídněte mu alespoň krabičku s ovocem nebo zeleninou. Také ovocno-zeleninové smoothie je skvělým řešením pro zdravou školní svačinku.

Jaké svačinky připravujete svým ratolestem vy? Podělete se s námi.

Klíčová slova: