Benešovští hasiči otevřou dveře veřejnosti

Benešov je druhý největší okres v kraji se 134 jednotkami dobrovolných hasičů.
 

U příležitosti oslav 45. výročí založení hasičských stanic proběhne tento pátek od 9 do 16 hodin v Benešově a Vlašimi Den otevřených dveří. 

 

Veřejnosti se nabízí výjimečná příležitost prohlédnout si zásahovou techniku a také výstroj a výzbroj hasičů.  "Benešovský územní odbor má 68 profesionálů, z toho je tzv. "mokrých" čili výjezdových pracovníků 36 v Benešově a 15 ve Vlašimi. Benešovský územní odbor je jedním z devíti územních odborů Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje," sdělil tiskový mluvčí Ladislav Holomčík.

Začátky nebyly lehké...

Činnost okresního požárního útvaru byla zahájena 1. dubna 1970 na požární stanici v Benešově, kde koncem roku 1970 pracovalo 7 hasičů. "Začátky činnosti požárního útvaru na stanicích nebyly lehké. Prostory, ve kterých byla činnost zahájena, byly velmi malé. Služba byla prováděna ve dvou místnostech. Šatny byly umístěny v dílnách. V objektech v té době bydleli i nájemníci," vysvětluje ředitel benešovských hasičů plukovník Josef Setnička.

Den otevřených dveří se bude konat v pátek 11. září 2015 se od 9 do 16 hodin na stanicích HZS Benešov a HZS Vlašim.Každý kluk chce být hasičem

Na obou stanicích budou na den otevřených dveří přítomni i pracovníci úseku prevence, kteří malým zvědavcům nabídnou ukázky programů pro školy.

Jak se chránit požáru

Dospělé připraví na protipožární předpisy před kolaudací stavby, zabezpečení domu elektronickou požární signalizací nebo výběr ručního hasicí přístroje do rodinného domu, chaty nebo auta.

Výstava o historii
Milovníci historie ocení  vystavené fotografie a dokumenty z počátků profesionalizace požárního sboru v Benešově a Vlašimi.

Klíčová slova: